Quantcast
Channel: All blogposts on volzicht.nl
Viewing all 653 articles
Browse latest View live

Lezing op de Gezondheidsdag van Frontier

$
0
0

Gezondheidsbeurs Frontier tweede paasdagIk geef zondag 15 september een lezing op de Gezondheidsbeurs van Frontier  in Amsterdam. Dit is de derde keer dat deze beurs plaats vindt en ik ervaar het als een leuke beurs met boeiende stands. De dag is een mengeling van lezingen, informatie uitwisseling en vele stands. Alles over gezondheid, voeding en natuurlijk leven. Je kunt  kennis maken met aardingsmatten, aqua optimizers, superfood, reflexologie, in de ban van de ring, zien zonder bril enzovoort. Er is de mogelijkheid een aurafoto te laten maken, een healing of massage te ondergaan. VolZicht zal er staan met rasterbrillen, boeken, cd's en folders.

Er worden diverse lezingen gegeven.  Om 14.00 uur geef ik een lezing over zien zonder bril. Daarnaast zijn er onder andere lezingen over Psycho energetisch zelf management, Farmaceutische en voedingsindustrie en Nieuwe geneeskunde. Je kunt bij mijn stand terecht met alle vragen die je hebt over zien zonder bril  en er is een mogelijkheid een miniworkshop Oogontspanning te volgen.  Als je hier klikt, vind je meer informatie over de beurs.


Vitamine A: Belangrijke vitamine voor de ogen

$
0
0

Ogen bevatten veel vitamine AVitamine A is een zeer belangrijke vitamine voor de ogen. Het netvlies en achter het netvlies is de plek waar de meeste vitamine A in het lichaam voorkomen. De ogen hebben vitamine A onder andere nodig om in het donker te kunnen zien. In je netvlies zitten 128 miljoen lichtgevoelige cellen, staafjes en kegeltjes. 120 Miljoen daarvan, de staafjes, hebben onder andere de functie om in het donker te kunnen zien. Hoe beter de staafjes werken, hoe beter je kunt zien in het donker. Logisch dus dat de ogen vitamine A nodig hebben om in het donker goed te kunnen zien. De latijnse naam voor vitamine A is retinol, afgeleid van het woord retina oftewel netvlies.

Hoe zit het met wortels en vitamine A

Het verhaal bestaat dat wortels goed zijn voor de ogen. In wortels zitten veel beta caroteen in, een voorloper van vitamine A. Je lichaam kan dit omzetten in vitamine A.  Maar ware vitamines A komen alleen maar voor in dierlijke produkten, zoals zuivelprodukten, vis, vlees, eierdooier en vooral lever en ogen zijn een grote voorziener van vitamine A.  Je lichaam kan deze vitamines veel makkelijker en beter opnemen dan beta carotenen. Als je vitamine A binnen wilt krijgen vanuit plantaardig voedsel is het in ieder geval belangrijk dat je dit combineert met het eten van vet. Zoals olijfolie of roomboter. Omdat vitamine A een in vet oplosbare vitamine is.

Tekort aan vitamine A

Ogen boordevol vitamine AHet oog is het een van de eerste weefsels die schade ondervindt door de afwezigheid van vitamine A. De oorspronkelijke latijnse naam voor vitamine A is Xerophtalmia en verwijst naar een aandoening waarbij het oog niet meer in staat is traanvocht aan te maken door een tekort aan vitamine A. Het bindvlies en hoornvlies worden droog, dik en gerimpeld. Ook het netvlies kan beschadigd raken door een tekort aan vitamine A.

Uit diverse onderzoeken met dieren is gebleken dat als de moeder een tekort heeft aan vitamine A vanuit haar voeding, de kans groot is dat zij jongen krijgt met ernstige oogproblemen, zoals blindheid en het geheel ontbreken van de oogbollen. Niet alleen op de ogen heeft vitamine A een effect. De jonkies werden onder andere geboren met misvormde oren, open gehemelten, klompvoeten, hazenlip en veel waren bij de geboorte dood of stierven ze vlak na de geboorte. Wanneer blinde varkens een normaal voedingspatroon toegediend kregen, waarin dus wel vitamine A in voorkwam, hadden hun nakomelingen perfecte ogen en geen enkele afwijking. 

Voeding en fysieke degeneratie

Weston Price beschrijft in zijn boek "Voeding en fysieke degeneratie" een ontmoeting die hij heeft met een westerse onderzoeker die zich samen met een collega gewaagd had in een onontgonnen gebied van de Rocky Mountains. Terwijl zij de hoogvlakten doorkruisten kreeg de man een pijn aan zijn ogen, die zo heftig was dat hij vreesde dat hij krankzinnig werd, hij werd bijna blind.

Het ging hier om de bovengnoemde aandoening xeropthalmie. Toen hij wanhopig huilend op een steen zat, met een kloppend hoofd in zijn handen, naderde een oude indiaan hem. De indiaan herkende de schreeuw om hulp van de onderzoeker. Nadat hij de ogen van de man had bekeken, nam hij hem aan de hand mee en leidde hem naar een rivier die vanaf de berg naar beneden stroomde.

Vitamine A in de ogen

Vitamine A zijn belangrijk voor de ogenDe indiaan bouwde een val en ving een forel. Hij vertelde de onderzoeker het vlees van de kop te eten, met de weefsels achter de ogen, inclusief de ogen zelf. Binnen enkele uren was zijn pijn grotendeels verdwenen. Binnen een dag keerde zijn zicht snel terug en binnen twee dagen functioneerden zijn ogen zo goed als normaal.

Een van de rijkste bronnen van vitamine A van een dier zit in de weefsels achter de ogen, inclusief het netvlies van de ogen. Volgens Weston Price zijn de "primitieve' volkeren in uiteenlopende delen van de wereld bekend met het feit dat ogen een voedingssuplement van onschatbare waarde vormen. Kannibalen van de Fiji eilanden vertelden hem uitvoerig van hun gebruiken met betrekking tot het eten van ogen als voedingssuplement. Hun leider had het voorrecht om de ogen van gevangenen te bewaren voor persoonlijke consumptie.

Nachtblindheid

Heb je last van droge ogen, of klachten aan je netvlies, zoals netvlies loslating dan is het belangrijk om wat aan je consumptie van vitamine A te gaan doen, namelijk zorgen dat je meer vitamine A binnen krijgt. Nachtblindheid is een gevolg van vitamine A te kort. Maar nachtblindheid is ook een gevolg van te weinig duisternis. Zou het misschien zo zijn dat we naast een tekort aan vitamine A onze voorraad vitamine A opgebruikt wordt doordat we bijna voortdurend in (kunst)licht vertoeven. Je kunt ogen als voedingssuplement eten door soep te maken van vissenkoppen, met de ogen er nog in. Ook kun je als supplement levertraan en boter olie nemen. Maar hierbij is het wel belangrijk dat het van goede kwaliteit is. Veel levertraan wordt zo bewerkt dat het eerder schadelijk dan gezond is. Via www.vitavie.nl kun je goede levertraan en boterolie verkrijgen.

Teveel of te weinig vitamine A

Teveel aan vitamine A, daar worden we vooral voor gewaarschuwd. Zwangere vrouwen zouden geen orgaanvlees mogen eten, want dat zou schadelijk kunnen zijn. Dat een tekort aan vitamine A wel eens veel schadelijker kan zijn, dat lees je nergens terug. Waar vaak vooral het probleem zit is de vitamine A in voedingssuplementen. Ik weet nog goed dat zo het verhaal voor zwangeren de wereld in is geholpen. Een vrouw had een kindje gekregen met een open ruggetje, zij slikte multi vitamine met een grote hoeveelheid vitamine A. Bij de meeste multivitamines gaat het om synthetische vitamine en is iets heel anders dan de vitamine die je uit natuurlijke voeding haalt. Ook vanuit de natuur kun je natuurlijk teveel binnen krijgen, een pond lever per dag niet goed voor je is. En teveel levertraan slikken ook niet. De levertraan met boterolie combineren is juist een goede combinatie omdat de vitamine K uit de boterolie teveel vitamine A neutraliseert.

Weston Price

Vitamine A voor de ogenOm meer te lezen wat voeding en een tekort aan voedingsmiddelen doet met ons lichaam kan ik je het boek van Weston Price van harte aanbevelen. Voeding en Fysieke degeneratie is een boeiend boek, toegankelijk geschreven met prachtige foto's waarmee Weston Price illustreert wat hij heeft gezien bij de volkeren die nog geïsoleerd leefden en aten at ze al eeuwenlang aten, hun innerlijke wijsheid en kennis over voeding. Daarnaast illustreren de foto's de dramatische gevolgen als deze mensen onder invloed komen van de westerse maatschappij en hun voedingspatroon gaan overnemen. Je kunt het boek via deze link direct bij de uitgever bestellen.

Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Overfocus en de bijnieren

$
0
0

Overactieve bijnierenBijnieren die te hard werken veroorzaken overfocus. Bij Peter Grunwald heb ik geleerd dat het aanwezig zijn in het hier en nu aanwezig is in het onderste deel van de visuele cortex. Je kunt het hier teruglezen. Alleen zitten we bijna nooit in het hier en nu, maar in de overfocus of onderfocus. Voor velen wel herkenbaar, op momenten dat je bijvoorbeeld aan het werk bent, of de kinderen op tijd naar school wilt brengen, een trein wilt halen. Dan is er een gevoel van stress en zijn we ons best aan het doen om dit doel zo goed mogelijk te behalen. De overfocus! Deze overfocus wordt afgewisseld door de onderfocus, bijvoorbeeld de momenten dat we onderuit gezakt liggen op de bank, zappend voor de televisie. Of aan het surfen op het internet en voor je het weet zijn er twee uur voorbij en weet je eigenlijk niet wat je precies hebt gedaan. Aanwezig zijn in het hier en nu, dan zijn lichaam en geest in balans. In onder en overfocus zijn is ook een soort balans, een overlevingsbalans.

Leptine

Ik was afgelopen dinsdag op een lezing van Mike Donkers, de nederlandse Mr. Weston Price. Tijdens die lezing ontdekte ik het lichamelijke verband tussen onder,- overfocus met de schildklier en de bijnieren. Mike vertelde hoe het in het lichaam werkt met de hormonen. Waarbij hij er direct bij vermelde dat de hormoonhuishouding een complex geheel is, waar van de meeste wetenschappers gespecialiseerd hierin, nog lang niet weten hoe het allemaal precies werkt. De lezing ging over de rode draad van het hormoonverhaal en startte bij het hormoon Leptine. Dit hormoon is je vetsensor en wordt niet door een hormoonklier geproduceerd, maar door je vetcellen. Het eten van verzadigde vetten verzadigt het lichaam, koolhydraten doen dat niet. Als je veel koolhydraten eet, is het lichaan niet verzadigd en geven de vetcellen een alarmsignaal in de vorm van leptine. Om de vetcellen te kalmeren is het belangrijk dat ze gevoed worden met verzadigde vetten.

Schommeling bloedsuikerspiegel

onderactieve bijnierenAls er te weinig vet in het lichaam zit, wordt er dus leptine afgegeven. Als dit gebeurt, betekent dit dat er teveel suiker in het bloed zit. Daarmee stijgt het insuline gehalte. De alvleesklier maakt insuline aan en heeft als functie het teveel aan glucose uit het bloed te verwijderen. De insuline pakt de glucose uit het bloed en stopt deze in de cellen die het opslaan als vet. Koolhydraten worden altijd glucose, ook de zogenaamde langzame koolhydraten. Het eten van koolhydraten doet de bloedsuikerspiegel stijgen,  insuline werkt heel drastisch en laat de bloedsuikerspiegel heel snel dalen. Waardoor je een schommelende bloedsuikerspiegel krijgt. Naast dat je insuline resistent kan zijn, kan het lichaam ook leptine resistent zijn. Dan werken de sensoren in het lichaam niet meer. "Als we niet in contact zijn met het lichaam, heeft het lichaam geen contact met ons", aldus Mike.

Bijnieren communiceren met de lever

Schommelingen in de bloedsuikerspiegel heet dysglycemie en betekent het schommelen van een hypo naar een hyper. Oftewel  van de onder naar de overfocus. Bij hypoglykemie sporen de bijnieren de lever aan om glycogeen af te geven. Dit is een noodvoorraadje suiker dat in tijden van acute stress naar de hersenen en de spieren gaat om ons hyperalert te maken, zodat we razendsnel kunnen beslissen of we het gevaar tegemoet moeten treden (vechten) of ervan weg moeten rennen (vluchten), en om ons bovenmenselijke krachten te geven en om te voorkomen dat we pijn en vermoeidheid ervaren.

De alvleesklier reageert op een hoge bloedsuikerspiegel met insuline, de bijnieren reageren met cortisol en adrenaline. De bijnieren communiceren met alles in ons lichaam, ze zijn als een vuurbal tegen stress. De bijnieren communiceren met de lever als de bloedsuikerspiegel te laag is. Ze maken dan cortisol en adrenaline aan om uit die lage bloedsuikerspiegel te komen. Je komt dan in de overfocus.

De schildklier gooit de rem erop

De schildklier onderhoudt een relatie met de bijnieren. Als bijnieren overactief worden, produceren ze teveel cortisol. Als dit structureel gebeurt, ondermijnt de cortisol het immuunsysteem. De schildklier gooit de rem erop en zorgt ervoor dat alles op een lager pitje komt te staan, onderactiviteit, of te wel de onderfocus. Bij overactieve bijnieren is er een onderactieve schildklier en bij overactieve schildklier zijn er onderactieve bijnieren. Het lichaam is dan in een soort van balans, het balanceert van de overfocus naar de onderfocus, dit geeft een disbalans in het ritme van het hart.

Over en onderfocus

Overfocus zit in overactieve bijnierenDe over en onderfocus hebben te maken met over en onder activiteit in de schildklier en bijnieren. Om weer in de aanwezigheid van het Hier en Nu te kunnen zijn en zien, is het belangrijk dat het fysieke gestel  in evenwicht komt en dus goed gevoed wordt. Het lichaam heeft verzadigde vetten nodig om tot rust te komen en goed te functioneren. Dan kunnen de bijnieren en de schildklier het werk doen wat ze behoren te doen, in plaats van te overleven en van de onder activiteit naar de overactiviteit te schieten, met bijnieruitputting en schildklierproblemen als resultaat.

Hoe ga je over naar vetvertering

De galblaas is verantwoordelijk voor de vetvertering door  galzouten te produceren. Deze galzouten verteren vetten. Lever en galblaas zijn een vetverbrandingsorgaan. Dit verzwakt als je jarenlang vet structureel te weinig gebruikt. Er ontstaan galstenen in de lever en galblaas. Als je dan te snel overgaat op een dieet gebaseerd op veel vet, kun je dit niet verwerken. Je lichaam zal het vet niet verteren en als je dan geen of nauwelijks koolhydraten meer tot je neemt, krijgt het lichaam helemaal geen brandstof meer en crasht het lichaam. Het is belangrijk  de lever en gal weer te reinigen en het vet eten langzaam op te bouwen. Mike Donkers is de expert op dit gebied. Op zijn forum westonprice.nl kun je hier heelveel over terug lezen.  Hij geeft tegenwoordig consulten als je serieus hiermee aan de gang wilt. Via de site kun je met hem in contact komen.

Hoe gaat het met jouw onder en overfocus, ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

 

Laat naar je kijken

$
0
0

Laat naar je kijken"Kijk, maar laat ook naar je kijken", deze opdracht kregen we mee tijdens de workshop Natuurbeleving van Godelieve van Gent. Het thema van de workshop was: De cirkel van kijken, wie /wat kijkt. Het was een prachtig mooie, zonnige dag in het park Frankendael in Amsterdam Watergraafsmeer. Een bijzonder park, waar ik zeven jaar vlakbij heb gewoond en mooie herinneringen aan beleef. Mijn oudste dochter heeft er heel wat uurtjes doorgebracht in de zandpak als baby en peuter. Toen ik hoorde over deze workshop in dit park, wilde ik heel graag mee doen. De intentie van de workshop was op een andere manier kijken naar de natuur.

Het beeld werd direct zachter

De eerste oefening die we deden was kijken naar onszelf, in een spiegel. En wat gebeurt er dan in eerste instantie, als je jezelf in de spiegel kijkt, tenminste, bij mij wel, allerlei oordelen komen naar boven, Wat zit mijn haar gek, wat kijk ik raar, daar zit een vreemd vlekje enzovoort. Godelieve benoemde dit ook, hoe streng we voor onszelf zijn. En vervolgens vroeg ze om te stoppen met kijken en naar jezelf te laten kijken. Zodat het spiegelbeeld naar jou kijkt. Dat was een mooie ervaring, het beeld werd direct zachter, het oordeel viel weg, mijn blikveld werd veel ruimer en ik zag veel meer diepte.

De troost van een boom

Daarna mochten we in de tuin waar we zaten naar verschillende plekken toe gaan. Bomen, bloemen, planten. "Maak voordat je bijvoorbeeld naar een boom toe gaat, eerst contact met de boom, door hallo te zeggen je naam te noemen en te vragen of je mag komen. Ga naar die plek toe, kijk met aandacht, maar laat ook naar je kijken". Ik begon bij een boom, met een prachtige stam, vol met bulten en grote dikke takken. Ik kon ook op de boom zitten, op één van die bulten. Het voelde heel prettig en aangenaam door de boom naar mij te laten kijken. Er kwam op dat moment verdriet naar boven en de energie van de boom voelde heel troostrijk.

Hoe maak ik plezier

laat de bloem naar je kijkenIk ging daarna naar een struik met witte bloemen. Ik keek naar de bloemen die steeds heen en weer gingen in de wind en liet de bloemen naar mij kijken. Meteen voelt het zien zachter en opener. En er ontstond als vanzelf een gesprek tussen mij en de bloemen. Ze gaven aan me terug dat ik de oefening wel heel serieus deed. Dat ik er meer plezier aan mocht beleven. Maar hoe maak ik dan plezier, vroeg ik aan de bloemen. Want ik merkte dat ik plezier associeer met uitbundigheid en vrolijk zijn. Terwijl ik me niet zo voelde. En voelde daarna dat dit beeld niet klopt, dat het gaat om het te ervaren en te zien als een spel. Het leek alsof de bloemen zeiden "Een spel hoeft niet vrolijk te zijn om er plezier aan te beleven."

Een emmer met steentjes

Tijdens dit alles hoorde ik op de achtergrond steeds een rammelend geluid van het terras komen. Toen ik opkeek zag ik in de verte een peutertje met een rode emmer vol met stenen, die hij steeds heen en weer schudde. Vol  belangstelling keek hij naar de stenen. Hoe de stenen door zijn beweging dit geluid maakten in de emmer. Vol trots liet hij daarna de emmer aan zijn moeder zien. "Kijk toch eens mam, wat een bijzonder spel spelen de stenen", leek hij te zeggen.

Woest om een beetje zand

Ik vond het leuk om op deze manier contact te maken met de natuur. Ik doe het wel vaker, dat ik onder een boom ga zitten en met de boom ga praten. Het voelt dan prettig om bij de boom te zijn en de energie van de boom te ervaren. De boom naar mij te laten kijken gaf weer een hele nieuwe dimentie. Ik kon hem meteen de volgende dag toepassen. De ochtend verliep helemaal niet vlekkeloos. Mijn zoontje vond me een rotmama en ik vond hem op dat moment ook helemaal niet aardig. Het kostte wat moeite om hem naar school te krijgen en ik baalde van alles. Helemaal toen hij zijn schoenen uittrok en al het zand leegliep op de vloer die ik gisteravond  schoongemaakt had, omdat ik vandaag mensen zou verwachten voor een leesbrilcursus. Het was maar een beetje zand, maar ik was woest.

Laat de bomen naar je kijken

We fietsten naar school. Eenmaal onderweg zakte de boosheid, maar ik voelde me nog niet fijn. Ik zag de bomen langs het fietspad en dacht aan de workshop van de dag ervoor. "Laat de bomen naar je kijken". Toen ik dat deed voelde ik direct het contact met de bomen en kon ik weer bij mezelf komen. De boosheid verdween en ruim op tijd waren de kinderen op school. Ik merk dat als ik naar me laat kijken, het best doen wegvalt. In gesprek met anderen ervaar ik het ook als heel aangenaam en vloeit de spanning uit mijn gezicht. En ik merk dat alleen de woorden zeggen al voldoende is.

Verbonden voelen

laat de bloemen naar je kijkenIk gaf de woorden mee aan de cursisten van de cursus. We waren buiten, hadden diverse oefeningen gedaan. Voor de terugweg vroeg ik ze naar zich te laten kijken, bijvoorbeeld door de bomen die ze tegenkwamen onderweg. Een cursiste vertelde achteraf dat ze veel meer verbinding had ervaren. Vaak voelt ze die verbinding helemaal niet, dan is ze wel buiten, maar voelt ze zich afgescheiden en zit ze heel erg in haar hoofd. Door naar zich te laten kijken, voelde ze zich verbonden en kon ze de wereld om zich heen heel duidelijk ervaren. Ik zou het leuk vinden als je hieronder wilt delen hoe het voor jou is om naar je te laten kijken.

Wil je meer informatie over Godelieve van Gent en de workshops die zij geeft over Natuurbeleving, kijk op de website www.greenwhisperings.nl. Zij geeft workshops door het land.

Gratis Beurs in Hoorn

$
0
0

gratis beurs in Hoorn van ZinzetOp 5 oktober is er een gratis beurs: de Zinzet Inspiratie-en Belevingsdag in Hoorn. Deze dag staat geheel in het teken van persoonlijke ontwikkeling en je geluk vinden.  Diverse coaches en therapeuten die bij Zinzet ingeschreven staan zullen deze dag aanwezig zijn. Ze laten je kennis maken met inspirerende tools en mogelijkheden op dit gebied. Ook VolZicht zal aanwezig zijn deze dag.  Je kunt bij mij terecht voor informatie over je ogen of voor het uitproberen of kopen van rasterbrillen, boeken, cd's en oogstenen.  Ik geef ook helingen om je visuele systeem tot rust te brengen.

Welke thema's zijn er nog meer

Wat er deze dag nog meer te vinden is aan thema's:   Healing, reading, hypnotherapie, bachbloesem, ontspanning,  kracht van kristallen, reversie-methode, aura schoning, neurofitness, mindfulness, voeding, beweging, nlp, systemisch werk, energiewerk, aanpak overgewicht, homeopathie, opbouwen zelfvertrouwen, zelfexpressie, aanpak chronische pijn en stress, kracht van creativiteit, massages, en nog veel meer moois en waardevols om het beste uit je leven te kunnen halen.

Het lijkt me erg leuk je deze dag te ontmoeten!

Kijk voor meer informatie bij: http://www.zinzet.nl/

 

Z(i)en zonder bril

$
0
0

Zien en slapen zonder brilHet was op de dag van mijn 38e verjaardag. Ik was moeder van drie kinderen, waarvan de jongste acht maanden oud. Het was een dag met miezerregen. En miezerig was hoe ik me voelde . De hele weg naar mijn werk zat ik huilend op de fiets. Het was drie kwartier fietsen, dus dat waren flink wat tranen. Ik werkte als docent op een ROC, ik zag de klassen voor me die ik die dag les moest geven. Maar ik wist niet hoe ik dat voor elkaar ging krijgen. Ik was doodmoe, totaal uitgeput. En huilend fietste ik verder. 

Spijt

Het miezeren ging door en er kwam even een gevoel van spijt dat ik ooit aan een derde kind was begonnen. Dat was echt onze keuze geweest en geen ongelukje. En door die gedachte voelde ik me nog ellendiger. Zag het blije koppie van mijn zoontje voor me en ik wilde nooit meer die spijt voelen. Aan hem lag het gelukkig niet. Hij was een lieve makkelijke baby. Maar bij mij was de koek op. Ik kwam aan op mijn werk, sprak huilend mijn manager. En even later zat ik weer in de miezer regen op de fiets, terug naar huis, opgelucht maar nog steeds aan het huilen.

Vol druppels

Z(i)en en slapen zonder brilIk was twee weken ziek thuis. "Het zal nu wel weer over zijn", bedacht ik me. En ging weer aan het werk. Dit keer geen miezer regen, maar wel weer vol druppels van mijn kant. Het was nog helemaal niet over. Ik was nog zo moe, uitgeput, oververmoeid, of zoals ze het ook wel noemen burned out. De zwangerschap van mijn zoontje was zwaar geweest, zag er met viif maanden al uit of ik ieder moment kon bevallen. Kreeg die vraag wel te horen. "Wanneer komt de baby?" met een blik van het kan ieder moment komen. "Nog vier maanden", zei ik dan. Verschrikt zag ik ze dan kijken.

Mijn kaken hielden de boel bij elkaar

Zo zat ik dus thuis, met drie kinderen. Eerst in de ziektewet, maar ik had een tijdelijk contract, zoals zoveel mensen in het ROC. Dus toen was ik ziek werkeloos. Ik voelde de spanning in mijn lijf. Als ik op de school van mijn oudste stond te wachten, kon ik voelen hoe mijn kaken op elkaar geklemd stonden. Alsof mijn kaken de hele boel bij elkaar moesten houden. Langzaamaan ging het wat beter. Het scheelde al heelveel dat mijn werk wegviel. Toen ik half huilend met twee kinderen de spreekkamer van de  UWV arts binnen liep, kreeg ik gelukkig genoeg ruimte van haar om op adem te komen.

Aanmodderen

SlapenMaar het bleef lang aanmodderen. Hoewel ik uitgeput was, viel ik 's nachts moeizaam in slaap. Terwijl ik allerlei yoga oefeningen deed, kruiden tabletten slikte, mijn gedachten voor het slapen gaan op papier schreef. Het hielp wel wat, maar niet altijd. Zonder middagdutje redde ik de dag niet. Voelde me vaak tollen op mijn benen, en mijn hoofd voelde als een grote dot watten. Anderhalf jaar later kwam het keerpunt

Keerpunt

Ik ging namelijk een les volgen om weer te gaan zien zonder bril. De eerste les stond geheel in het teken van het ontspannen van de ogen. Toen ik die avond naar bed ging, viel ik als een blok in slaap. Ik sliep zo diep, in de ochtend werd ik pas wakker. Mijn mag vroeg mopperend of ik de kinderen niet had gehoord. Twee waren er die nacht wakker geworden. Niets had ik gehoord. Ik had zo diep geslapen. Alleen dat al was  het geld van die ontspanningsles meer dan waard.

Twee magische slaapoefeningen

Vanaf die dag ging het de goede kant op. De ontspanningsoefeningen voor de ogen brachten mij zoveel rust in mijn lijf, geest en mijn leven. Nooit meer had ik moeite met inslapen. Voor het slapen gaan heb ik heel lang mijn twee magische slaapoefeningen gedaan: Zwaaien en Palmeren. Dit laatste doe ik nog iedere nacht voor het slapen gaan, zwaaien niet meer zo vaak. Behalve op de momenten dat ik heel wakker op bed lig, na bijvoorbeeld een drukke avond. Ik geef toe dat ik op dit soort momenten best nog een tijd wakker kan liggen, voordat ik bedenk: Laat ik eens gaan zwaaien. Het niet snel kunnen slapen gebeurt nog maar zo zelden, dat ik het zwaaien dan even was vergeten.

Stress

Het afzetten van mijn bril heeft niet alleen mijn zicht verbeterd, maar mijn hele lichamelijke en geestelijke welbevinden. Spanning in mijn kaken heb ik nooit meer. En ik ervaar nog met regelmaat stress in mijn leven, maar kan er veel beter mee omgaan. Het is niet meer zo dat ik helemaal in beslag wordt genomen door de stress en mijn hele lijf stijf staat van de spanning. Stress is nog wel aanwezig, en soms ben ik er even door gepakt, maar kan het makkelijker weer van me af laten glijden. De ene keer met een flinke voetstamp of een harde schreeuw en de andere keer met een zucht en een glimlach.

Levensredding

Slapen en zenVoor mij zijn de palmeer oefeningen en het zwaaien mijn levensredding geweest. Daarna kwam er nog meer op mijn pad wat me heeft geholpen, ook bij het zien. Maar de basis werd gelegd door het zwaaien en palmeren. Wil je ook ervaren hoe deze oefeningen je kunnen helpen.  Klik hier voor meer informatie over mijn Oogontspanningspakket, waarin ik je deze magische slaap en zien oefeningen leer.

Zen zonder bril

Zen zonder bril! Wat zijn jouw ervaringen, voel jij je ook meer zen zonder bril. Of juist niet. Ik zou het leuk vinden als je hieronder jouw verhaal wilt delen.

 

Mouches volantes: Wat zijn toch die draadjes die ik steeds zie?

$
0
0

Mouches volantesMouches volantes, veel mensen hebben er last van. Je ziet dan van die zwarte streepjes zweven, vooral als je naar iets lichts kijkt. Bijvoorbeeld een lichte lucht, of een wit beeldscherm waar nog niet veel tekst op staat. Zoals nu bij mij bijvoorbeeld, mijn scherm is nog voornamelijk wit en ik zie een aantal van die draadjes zweven. Toen ik nog brildragend was, had ik hier heelveel last van. Als de lucht scherp was, werd ik soms gek van al die zwevende draadjes in mijn blik. Als ik ze nu zie, zijn ze het er niet zoveel meer, zijn ze veel waziger en heb ik er niet zoveel last van. Wat zijn nu die mouches volantes precies en wat kun je er aan doen.

Glasvochtvertroebeling

Mouches voulantesAndere termen zijn floaters, floating specks en in het nederlands glasvochtvertroebeling. Deze laatste  geeft duidelijker aan waar het probleem ligt. Namelijk in het glasachtiglichaam. Dit is het vocht in de achterkant van de oogbol. Deze vlekken zijn een gevolg van cellulaire restmaterialen en kleine proteïnestructuren die als het ware vrij rondzweven in het glasachtig lichaam, de gelei-achtige vloeistof die in de oogbol zit. De schaduwen van deze structuren volgen de snelle oogbewegingen in vertraagd tempo en de hersenen kunnen ze niet altijd uit de bewuste waarneming verwijderen. Veel mensen hebben mouches volantes en is onschadelijk, maar het kan wel heel vervelend zijn om ze steeds te zien.

Geestelijke spanning

Ik krijg regelmatig vragen van mensen hoe ze van deze irritante draadjes af kunnen komen. Hoe kunnen ze de draadjes verwijderen. Maar ja, dan ben ik heel vervelend en vertel dat de eerste stap is te accepteren dat ze er zijn. Want ze weg willen hebben, maakt eerder dat het er alleen maar meer worden. Volgens dr. Bates had mouches volantes puur te maken met geestelijke spanning. Maar in zijn tijd was nog niet bekend dat er toch wel sprake is van iets fysieks dat mensen zien. Geestelijke spanning heeft er wel degelijk invloed op. Want als de ogen ontspannen zijn, dan is de doorstroming in het glasachtig lichaam vloeiend en worden deze restmaterialen met gemak afgevoerd.

In de verte kijken

Tijdens een workshop zagen we allen de zwevende draadjes toen we aan het lichthappen waren: naar de lucht kijken terwijl we zacht knipperden met de oogleden. Toen merkte een vrouw op dat  als je je blik naar de verte richt, dat ze verdwenen. En inderdaad, we keken weer naar de lucht en stelden ons voor dat we nog veel verder konden kijken dan het wit van de lucht.  De draadjes verdwenen. Als ogen verder dan zes meter kijken, ontspannen de oogspieren zich en verdwijnen dus de mouches volantes.

Geluk en overvloed

mouches volantes overvloedPeter Grunwald zegt dat ieder onderdeel van het visuele systeem een kwaliteit met zich meedraagt. Het glasachtiglichaam staat voor geluk, het netvlies voor overvloed, koestering en voeding. Het glasachtiglichaam hoort contact te maken met het netvlies, zodat het netvlies gevoed en gekoesterd wordt. Het netvlies bestaat uit 128 miljoen lichtgevoelige cellen die contact horen te hebben met het glasachtig lichaam en dus ook geluk! Spanning en stress staan het geluk in de weg. Het glasachtig lichaam kan niet goed stromen en maakt onvoldoende contact met het netvlies.

Oogopstelling

Een paar maanden terug had ik een oogopstelling georganiseerd. Dit is een afgeleide van de familie opstelling. Iemand bracht haar probleem van mouches volantes in, waar ze veel last van had. Uit de aanwezigen koos zij een aantal mensen uit, representant genaamd. Iemand die stond voor haar linker oog, iemand voor haar rechteroog, iemand voor haar zelf en iemand voor de mouches volantes. Ik werd uitgekozen voor haarzelf. Als je nog nooit een familie opstelling hebt meegemaakt, is het misschien lastig voor te stellen. Maar je staat als representant  als het ware in de energie van de persoon of object waar je voor bent uitgekozen.

Springen en Zwaaien

Ik was dus representant voor deze mevrouw. Mijn linker en rechter oog stonden diverse kanten van mij opgesteld, ze deden eigenlijk niet zo mee. De mouches volantes vlak voor mij, die was heel duidelijk aanwezig. De mouches volantes begon te springen en met haar armen te zwaaien. Het was heel grappig, ik moest erom lachten, maar ook heel irritant, dat gezwaai steeds voor mijn gezicht. En ze ging maar door, onverstoorbaar. Zij vertelde dat het was of ze hiervoor ingehuurd was. Haar springen en zwaaien was ook heel neutraal, ze deed goed haar werk, zonder er betrokken bij te zijn. De boodschap die ze mij als representant uiteindelijk gaf, was om meer plezier te maken.

Stress of geluk?

geluk en mouches volantesHmm, een les ook zeker gericht op mij. Tegenwoordig zet ik voor mezelf de intenties geluk, liefde, koestering en overvloed neer. Daarnaast blijf ik mijn ogen voeden met voldoende vitamine A uit lever, levertraan van Green Pasture, beestenbottenbouillon en verzadigde vetten. En regelmatig in de duisternis zijn, bijvoorbeeld door te palmeren. Dat is wat het netvlies nodig heeft. Zodra ik de mouches volantes zie, kan ik bij mezelf nagaan of ik in de stress ben, of dat ik geluk ervaar. Daarmee gaat de stress niet altijd direct weg, maar ben ik me er wel bewust van dat deze er is. En kan ik bedenken hoe ik meer geluk toe kan laten. Voor straks ga ik in ieder geval genieten met mijn gezin van de musical van Buurman en Buurman. Die twee te zien klungelen, en mijn zoontje er hartelijk om horen lachen daar kan ik veel plezier aan beleven.

Heb jij last van mouches volantes, herken je de verbinding met stress en geluk? Ik zou het leuk vinden als je een reactie hieronder achter laat.

 

Vrijheid zien

$
0
0

Vrijheid of gevangenisDe herfstvakantie is voorbij, maar mijn kinderen hebben nog een studiedag. Ik vind een weekje vakantie altijd prettig, om even uit de structuur van school te zijn. De vrijheid om niets te hoeven, niet op tijd uit bed en geen gehaast om op tijd te vertrekken. Alleen op woensdag gingen we op tijd weg, naar Walibi, we hadden bij de ingang om kwart voor tien afgesproken. Maar hiervoor hoefde ik niemand aan te sporen om hun bed uit te komen en op tijd klaar te zijn. Want naar Walibi wilden ze graag. De kinderen dan,  mijn man en ik waren liever naar het bos gegaan.

"Toen vloog ik zo tegen de muur"

Na een week mogen ze van mij wel weer naar school. Voel ik de beperking van de vrijheid mijn eigen ding te doen. Zoals op mijn gemak deze blog te schrijven. Zonder allerlei vragen te krijgen tussendoor, het regelen dat een vriendje kan komen spelen, te luisteren naar het spelen en ruzie maken, te zorgen voor eten en drinken. De vrijheid voelt nu beperkt, opgesloten in huis, door de heftige storm en regen binnen gehouden. Want eigenlijk had ik het plan naar het bos te gaan, maar aangezien de bomen letterlijk omwaaien, doe ik dat toch maar even niet. De storm geeft zo te horen veel inspiratie in het spel: "Toen vloog ik zo tegen de muur".  Daar kan ik weer van genieten, hoe de kinderen gebeurtenissen integreren in het spelen.

Vrijheid

Vrijheid en het Hyaloid kanaalVrijheid, volgens Peter Grunwald is deze kwaliteit verbonden met het hyaloid kanaal. Dit is een dun, doorzichtig kanaal dat door het glasachtig lichaam loopt vanaf de oogzenuw naar de lens. In de foetus is het kanaal een verlenging van de centrale slagader van het netvlies die het bloed naar de lens levert.  Na de geboorte bevat het hyaloid kanaal lymfevocht, de functie van het vocht is te zorgen dat de lens in volume kan veranderen. Bij het accomoderen van het oog wordt het oog platter als de oog in de verte kijkt  en neemt het lymfevocht af. Als het oog dichtbij kijkt, wordt de oogbol boller  en dan neemt het lymfevocht toe. Het vocht zorgt er dus voor dat het oog vrij kan bewegen en het de vrijheid kan zien.

Mindmap

Bij Peter heb ik geleerd om voor de dag begint mijn intenties neer te zetten, met behulp van ten eerste een mindmap. In de middelste cirkel schrijf je op: Intentie van vandaag. De cirkel erboven: Hogere begeleiding en de cirkel beneden vul ik altijd in met Lagere begeleiding. Daarnaast maak je lijnen die ieder voor iets in je leven staan. Bijvoorbeeld Persoonlijke ontwikkeling, Werk, Gezin, Vrije tijd. Daaraan koppel je de kwaliteiten en activiteiten die je op dat gebied die dag neer wilt zetten. Wat er op dat moment bij je opkomt, vanuit creativiteit en chaos.

Struktuur

Vrijheid met de mindmapHet tweede onderdeel is de struktuur neerzetten. Heel simpel door de tijd aan te geven en de activiteit die je dan gaat doen. 7.30 Struktuur maken 7.40 kinderen wekken 7.50 Aankleden en ontbijten 8.20 Kinderen naar school brengen enzovoort. Toen hij dit onderdeel uitlegde kreeg ik een enorme kriebelhoest, zo erg dat ik naar de w.c. moest om water te drinken. Die kriebelhoest kwam niet voor niets, een deel van mij kreeg het spaans benauwd van dit onderdeel: De struktuur neerzetten. Ik ervoer het als benauwend, een gevangenis,  terwijl ik ook meteen voelde: dit zou me weleens kunnen helpen om struktuur te creëren in mijn chaos. Bij gekomen van de kriebelhoest kwam er ook geruststelling. Ik hoefde echt niet mijn hele dag letterlijk in te vullen. Als ik nog geen plannen heb tussen 13.00 en 15.00 uur, dan laat ik het leeg. Behalve dat ik wel de intentie neer zet voor die periode. Bijvoorbeeld de intentie van vrijheid. Na het invullen van de mindmap en struktuur gooi je ze in de prullenbak.

Met een visie de dag tegemoet

Ondanks de benauwdheid en de kriebelhoest nam ik me voor om het uit te gaan proberen. Volgens Peter helpt het om met een visie de dag tegemoet te treden, waardoor je niet wordt overvallen door de gebeurtenissen van de dag. In plaats daarvan trek je de omstandigheden aan die jij je wenst. Het is mooi om te zien hoe het kan werken. Laatst ging ik een workshop volgen, daar moest ik een eind voor reizen en ik voelde me niet lekker. De dag ervoor had ik ziek op bed gelegen. Ik twijfelde of ik wel zou gaan, maar wilde wel graag de workshop doen. In de trein maakte ik mijn mindmap en struktuur en zette daar ook neer dat ik me fit en gezond zou voelen. Het ziekerige gevoel verdween, zonder probleem kon ik meedoen met de workshop.

Gevangen en vrij zijn

Vrijheid zien in de gevangenisMaar het kan ook zijn dat juist het tegenovergestelde van de intentie zich eerst laat zien. De vrijheid zien terwijl ik me beperkt voel, beperkt door mijn gezin, beperkt door de struktuur van de school, de maatschappij, beperkt door (niet) aanwezige middelen.  Juist door de vrijheid als intentie neer te zetten, komt de gevangenis die ik in het leven kan ervaren sterk naar boven. Dat kan heftig voelen, maar het klopt ook om eerst het gevangen zijn te zien, te voelen, te ervaren, voordat de vrijheid kan gaan stromen. Voor mij is het een proces, afwisselend gevangen voelen en weer vrij voelen. Stap voor stap steeds meer de vrijheid zien binnen de struktuur en beperkingen die er zijn.

Vrij zijn zonder bril

 

De eerste stap hierin was me vrij te maken van de bril, door hem niet meer te gaan dragen. Waarbij ik direct geconfronteerd werd met de beperkingen die dit gaf, namelijk wazig zien. Maar de bril niet meer dragen geeft ook direct een gevoel van vrijheid. Geen bril meer op je neus, geen glazen meer voor mijn ogen, geen pootjes meer die in mijn vel drukken.

Hoe kun jij de vrijheid ervaren binnen de beperkingen die er zijn? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.


Hoe je ogen worden bedrogen!

$
0
0

hoe ogen worden bedrogenOnderstaand  filmpje is een mooi voorbeeld hoe onze ogen worden bedrogen. Een menselijk model wordt omgetoverd tot een barbiepop en is een voorbeeld wat je met photoshoppen kunt doen. Nu is zij wel een echte pop geworden, zo zien niet alle modellen in tijdschriften eruit. Ze laten meestal nog wel een menselijk tintje over, maar gephotoshopt wordt er wel. Waardoor er een beeld van mannen en vrouwen wordt geschetst die zogenaamd perfect zijn: geen puistjes, geen wallen onder de ogen, geen zwembandjes. De benen en armen voldoen aan de maat die perfect zou zijn, strakke billen, vrouwen zijn superslank, mannen gespierd.

De werkelijkheid is mooier

Maar het is dus bedrog, deze mensen zien er  helemaal niet zo uit als op de foto of film eruit ziet. Ondertussen doen vele mensen hun best er ook zo uit te zien als de modellen of voelen ze zich minderwaardig omdat ze er kleiner, molliger uit zien en hun haar niet perfect zit. Ik heb het filmpje met mijn dochters gezien, om hen de waarheid achter de beelden die ze zien op billboards op straat, in tijdschriften (in de Penny wordt vast ook gephotoshopt) op televisie. Ze vonden de vrouw aan het begin van het filmpje vele malen mooier dan de vrouw aan het einde van het filmpje. Dus het was ook leuk om te zien dat de werkelijkheid er mooier uit ziet.

Klik hier om de embedded video te bekijken.

Bedrog met beelden

Bedrog voor de ogen gebeurt niet alleen op dit niveau. Alle input die we binnen krijgen is eenzijdig en vaak niet volgens de waarheid. Het beeld dat we via het nieuws zien is er eentje van een wereld vol met geweld, oorlog, gevaarlijke criminelen en terroristen. Vijftien jaar terug ging ik de lerarenopleiding voor verpleegkunde op het HBO doen, ik was al een tijdje uit het onderwijs geweest. Verbaasd zag hoeveel  jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst ook op het HBO rondliepen. Ik was zo beïnvloed door de media, met de verhalen dat deze jongeren buiten vielen, in de criminaliteit terecht kwamen enzovoort. Dat ik me niet eens had bedacht dat heelveel van deze jongeren ook serieus met hun toekomst bezig waren en doorleerden.

Je ziet de werkelijkheid niet door een bril

ogen bedrogen door glasDe ogen krijgen op deze manier steeds een eenzijdige blik op de werkelijkheid. Een bril (dit telt ook voor lenzen) versterken dit bedrog nog eens. Want je ziet niet de werkelijkheid door het glas van de bril. Wat je ziet door het glas is scherp, waardoor het deel van het beeld dat je wazig ziet, er scherp uit gaat zien. Als je de bril of lenzen jarenlang draagt, ga je steeds meer geloven dat dit beeld de werkelijkheid is. Toen ik net begon met het afzetten van mijn bril, ging ik wandelen met twee vriendinnen. Het was mistig en ik zag niets. Ik zei hen dat ik niets zag. Zij waren niet brildragend, konden goed zien en vertelden mij dat zij ook niets zagen, want het is mistig. Dat was mijn eerste les in hoe mijn ogen al die jaren waren bedrogen. Want hiervoor, ook al was het mistig, ik zag toch scherp, dat deed mijn bril. Nu droeg ik geen bril en ontstond het gevoel dat ik niets zag. Dat was niet zo, ik zag hoe de wereld er uit ziet in de mist. Mistig!

Glas vertekent het beeld

Een bril maakt de wereld dus scherp, vele malen scherper dan hij in werkelijkheid is. In werkelijkheid is de wereld om je heen niet zo loeischerp. Als ik nu nog door een bril kijk, ook al zit er glazen in zonder correctie zoals bij een zonnebril, dan ervaar ik de wereld die ik zie meteen als vele malen scherper en harder. Het doet zeer aan mijn ogen en ik wil de bril dan weer snel af. Daarnaast vertekent het glas van de bril de werkelijkheid. Heb je een bril voor veraf, dan worden de objecten door de bril kleiner. Heb je een bril voor dichtbij dan worden de objecten groter. Ik weet nog dat een cursiste die met een leesbril was begonnen daar geërgerd over zei: "Die bril maakt de letters helemaal niet scherper, alleen maar groter".

Mijn werkelijkheid kan veranderen

Voor mij is de werkelijkheid die ik zie met mijn eigen ogen, vele malen mooier dan ik ooit heb gezien door een bril. Omdat ik veel meer kleur, diepte, contrasten ben gaan zien. Ook nu is mijn zicht niet altijd scherp. Ik ben door het afzetten van de bril ook veel meer gaan ervaren dat mijn werkelijkheid niet altijd hetzelfde is, dat veel zaken hier invloed op hebben. Het zonlicht buiten, hoe zit ik in mijn vel, ervaar ik stress of ontspanning, ben ik geaard, heb ik veel achter de computer gewerkt of ben ik lekker buiten geweest. Deze omstandigheden creëren voor mij steeds een andere werkelijkheid. Die ik terug zie in mijn zicht. Zie ik perfecte diepte, scherpte, kleuren, dan voel ik me goed en ontspannen en waarschijnlijk ben ik dan buiten, loop ik op mijn blote voeten en schijnt het zonnetje.

Hoe zie jij jouw werkelijkheid? Is deze scherp of wazig? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

 

 

 

 

Kleine details zien voor goed zicht

$
0
0

Goed zicht door het zien van kleine detailsKleine details zien geven goed zicht. Het is opvallend hoe je steeds meer gaat zien, als je je richt op kleine details. Als ik bijvoorbeeld dichtbij een boom ga staan en naar de stam ga kijken door met mijn ogen over een klein stukje stam te bewegen, zie ik na een tijdje veel meer dan ik in het begin zag. Ik zie dan meer diepte, kleine beestjes kruipen die ik eerst niet zag, kleine plantjes die me in het begin niet waren opgevallen. De kleuren worden intenser, het beeld gaat leven.

Moeite met kleine details

Veel mensen hebben steeds meer moeite om de kleine details te zien. Dit valt dan vooral op bij de kleine lettertjes, maar het zicht wordt ook minder bij het zien van lijnen op de hand, kleine bloemmetjes en blaadjes zien. Hoe dichter bij, hoe waziger het beeld. Het oefenen met kleine details zien, helpt juist je zicht. En voor mensen die een bril of lenzen dragen voor veraf en moeite krijgen met dichtbij. Je zult gaan merken dat als je je bril af gaat zetten, je wel goed dichtbij kunt zien. Ook al zit je er met je hoofd bovenop. Je zicht ver weg verbetert door regelmatig te oefenen en te kijken naar kleine details dichtbij. Belangrijk is dat je het vanuit ontspanning doet en niet gaat knijpen, staren, turen om het beeld goed te gaan zien.

Kleur, diepte, details

Klik hier om de embedded video te bekijken.

Het leuke is dat je steeds meer gaat zien als je gaat oefenen met kleine details kijken. Het filmpje kan je hiervoor inspiratie geven. Toen ik mijn bril af ging zetten, verbeterde eerst mijn zicht dichtbij. Ik dacht, ik kan toch goed zien dichtbij, ik ben namelijk bijziend. Dan zie je wazig in de verte, en helder dichtbij. Maar ik ging veel meer kleur, diepte, contrast en details zien dichtbij. Ik ging zien op een manier dat ik met mijn bril niet zag.

Volg de lijnen in je hand

Kleine details zien voor goed zichtDe natuur zit vol inspiratie om naar kleine details te kijken. En je kunt jezelf ook gebruiken als oefenmateriaal.  Kijk bijvoorbeeld eens naar je hand. Je handpalm die getekend is vol met lijnen. Begin dan eerst een stukje van je hand te bekijken, volg wat lijnen die je ziet, zonder dat je verspringt. Van links naar rechts, en weer terug. Verspring dan naar een volgende lijn en beweeg weer van links naar rechts. Wees verbaasd over wat je ziet.

Geef jezelf vandaag de tijd om naar kleine details te kijken, zoals kinderen dat kunnen doen. Vol enthousiasme en verbazing over wat er te zien is. Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen van het zien hieronder wilt delen.

 

 

Stilte

$
0
0

stilte in jezelfStilte heette het kaartje dat ik trok bij de workshop Yoga en Creativiteit van Esther Janssen. In haar studio Het atelier waarin yoga wordt gegeven, maar tevens ook een kunstatelier is, gingen we deze twee samen combineren in een workshop. We begonnen met het trekken van een kaartje. En op mijn kaartje stond dus Stilte. Dat kwam mooi samen met de stress die ik de laatste dagen had ervaren. Stress die ik mezelf oplegde. Want ik ben bezig met het schrijven van een tweede boek, sinds anderhalf jaar nu en hij is al een paar maanden bijna af. Verder ben ik bezig met het maken van een digitale cursus, ook sinds anderhalf jaar, en het einde komt in zicht, maar voordat het zover is, is er nog een heleboel werk te doen. Daarnaast spelen er  ideeën in mijn hoofd over artikelen die ik wil schrijven. En ervaar ik stress omdat ik aan dit alles niet toekom zoals ik dat zou willen.

Zoek de eenzaamheid op!

Stilte dus. Er was ook een tekst bij het kaartje. Daarop stond onder andere de zin: Zoek de eenzaamheid op. Ik moest er wel om lachen, want dan moet die eenzaamheid er wel zijn. De afgelopen weken had ik ook als druk ervaren, doordat de kinderen vakantie hadden en dus thuis. Vervolgens gingen ze naar school, maar was na 1 dag mijn dochter ziek en dus thuis. Waar is dan die eenzaamheid?

Ik kon gemakkelijk in stilte zijn

We gingen beginnen met mediteren. Toen we een tijdje zaten kwam het kaartje stilte weer omhoog. Ik zat heel rustig, mijn ogen waren gesloten en rustig. Opeens realiseerde ik me dat ik op deze manier zitten een aantal jaren terug niet had gekund. Dan had ik al snel pijn gehad in mijn rug en had ik de meditatie als zeer ongemakkelijk ervaren. Ook zouden mijn gedachten alle kanten op zijn geschoten en had ik me helemaal niet kunnen focussen op de meditatie en de stilte. Dat was mooi om te ervaren, dat er in de afgelopen jaren dus heelveel is gebeurd, waardoor ik nu zo gemakkelijk in stilte kon zijn.

Hectiek, rust en stilte

rust en stilte Vervolgens kwam het beeld naar boven hoe er in mijn leven altijd lawaai om mij heen is. Ik zag het al voor me als een schilderij. Alle herrie aspecten in beeld: Mijn kinderen die ruzie maken met elkaar, auto's en brommers die langs me heen sjeezen terwijl ik op de fiets zit, het geluid van de televisie of de muziek die man en/of kinderen aan hebben gezet, de snelweg altijd aanwezig op de achtergrond, werkzaamheden met machines buiten enzovoort. En ik zittend boven op een berg, tussen al die herrie in, één en al rust. En ook bij dit beeld realiseerde ik me dat er in mij veel meer stilte is dan een aantal jaren terug. Niet dat ik altijd in die rust ben boven op een berg, want met regelmaat laat ik me  meevoeren in de hectiek om me heen. Maar een deel van mij is dat wel. Ondanks de hectiek ervaar ik ook rust en stilte in mijzelf.

Moedergodin

Na de meditatie en de yoga gingen we aan het werk. Ik ging mijn gedachten omvormen tot een schilderij. Onderaan zat ik op de berg, met om me heen uitgebeeld al de herrie. Toen de herrie af was, heb ik het kleine poppetje op de berg vergroot over de herrie heen geschilderd. Het werd een soort van boeddha, maar in violet rose achtige tinten. Een moeder godin noemde een vriendin haar.

Als de ogen stil zijn, verstilt het denken

Er zat helemaal geen eenzaamheid in het schilderij, maar drukte en hectiek, met in het midden de stilte. Was dat ook niet wat boeddha zei: dat je in rust en stilte kunt zijn temidden van een druk kruispunt. Het steeds meer ontspannen van mijn ogen, hebben gezorgd dat ik steeds beter op dat drukke kruispunt in de rust en stilte kan zijn. Het heeft alles te doen met de rust in de ogen en het zicht. Als er onrust is in het hoofd, zich uitend in het vele denken, dan zijn de ogen ook onrustig. Als de ogen stil zijn, verstilt ook het denken.

De stilte was verdwenen

stilteIk nam mijn schilderij mee naar huis en had meteen een leuk idee voor een blog met mijn schilderij als illustratie. Maar toen ik thuis kwam en in mijn fietstas keek, was mijn Stilte verdwenen. Waarschijnlijk uit mijn fietstas gewaaid. Het was al laat en het was een lange fietstocht, dus terug op zoek was geen optie voor mij. Gelukkig zit de stilte in mijzelf, maar toch jammer van mijn illustratie. Daarvoor in de plaats een ander schilderij die voor mij ook rust en stilte uitstraalt.

Een kadootje

En als kadootje was ik de woensdagmiddag erop helemaal alleen thuis. Woensdagmiddag ervaar ik als een drukke dag, met kinderen halen en brengen, gezamelijk lunchen,  spelen met vriendjes, enzovoort. Maar deze middag waren ze naar een feestje, paardrijden, vriendin. En mijn zoontje kon vanuit het feestje meteen mee naar voetbal, ik had er geen omkijken naar. Alleen de herrie buiten ging door, met de glasblazer van de plantsoendienst. Ik heb heerlijk genoten van de rust en stilte van dat moment, door de herrie heen.

Hoe ga jij om met de hectiek in het leven en daarin je eigen stilte steeds weer terug vinden? Merk je de invloed van de rust in je ogen hierop? Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat.

Lopen in een labyrinth

$
0
0

labyrinthHet was een koude natte novemberochtend. Even was er sprake dat het niet door zou gaan vanwege de regen. Maar Godelieve was al aangekomen op het  Amstelstation, een uur daarvoor was het namelijk nog helemaal droog. Ik vond het niet erg, om natgeregend te worden, terwijl ik het labyrinth ging lopen. Was zij in ieder geval niet voor noppes gekomen. Eenmaal aangekomen in het Sarphatipark, stopte het met regenen. En het gehele uur dat ik het labyrinth liep, is het drooggebleven. Koud was het wel, maar ja, dat kun je verwachten in november.

Labyrinth lopen in Sarphatipark

Ik trok mijn schoenen uit en kreeg instructies hoe het labyrinth te lopen. Ik had er al diverse malen over gelezen, het lopen van een labyrint. Het is een meditatieve ervaring en ik was wel benieuwd. Toen ik een mail ontving waarin Godelieve van Gent van Green Whisperings mij uitnodigde haar labyrinth te lopen in het Sarphatipark, was ik meteen enthousiast. Ze heeft namelijk een prachtig kleed waarop met stof een labyrinth afgebeeld staat. Heel handig, die kun je overal mee naar toe nemen. En voor mij vandaag dus op de fiets te bereiken. Ik was benieuwd.

Obstakels loslaten

Eerst begeleidde ze me in een korte mediatie, waarbij ik contact maakte met de aarde en het universum. Vervolgens vertelde ze mij dat als ik het labyrinth ging lopen naar het middelpunt, ik alles wat naar boven kwam onderweg los kon laten naar de aarde. Alle zware energie, obstakels, zorgen, problemen kon ik naar de aarde overgeven. Met als geruststelling dat dit voor de aarde niet zwaar is, maar dit moeiteloos opneemt en transformeert. Ik mocht het rustig doen, had ongeveer 20 minuten de tijd om naar het middelpunt te lopen en mocht tussendoor ook stil blijven staan. Daarmee kwam voor mij al het eerste obstakel naar boven. Want hoe ging ik in hemelsnaam twintig minuten lopen over dit kleed zo groot als een beddensprei.

Angsten en verwachtingen

labyrinth in ZaandamToen ik begon met lopen kwam er een sterk gevoel bij van het niet goed doen. Ik ging vast te snel en dan was ik er straks binnen vijf minuten. Loop ik wel goed zo, ik wiebel helemaal? Moet ik precies in het midden, of mag ik ook op de zwarte randjes, zodat mijn voeten naast elkaar kunnen. Met de instructies van Godelieve in gedachten liet ik al deze gedachten even op me inwerken en doorstromen naar de aarde. Waarna weer de volgende gedachten, zorgen, onzekerheden naar boven kwamen.

Toen ik bijna bij het middelpunt aankwam realiseerde ik me dat het was als het afpellen van een ui om tot je kern, de bron te komen. Dat ik in het middelpunt dus bij mijn kern zou komen. Meteen voelde ik daar angst bij voor teleurstelling. Bang dat ik daar dan niet zoveel van zou merken. Dat ik er teveel van zou verwachten. Ik besloot ook deze angsten en verwachtingen los te laten en wel zien wat er zou gebeuren in het middelpunt.

Het middelpunt

Na ongeveer twintig minuten kwam ik in het middelpunt aan. Het was de bedoeling een poosje te blijven staan in het middelpunt. Ik voelde de energie door me stromen, de energie van boven en van beneden. Ik voelde ruimte en tegelijkertijd ook spanning, in mijn buik en in mijn hoofd. Ik voelde dat ik in de kern zat, maar er ook nog lagen om me heen waren. En dat het goed was zoals het was, en ik kon op dat moment veel van de spanning weer loslaten.

Voedende energie van de aarde

Ik begon aan de terugweg naar de uitgang van het labyrinth. Voor de terugtocht had ik als instructie gekregen de voedende energie van de aarde mee te nemen. Het is wel bijzonder hoe het dan werkt, want zo ervoer ik ook de terugtocht. Dit keer kwamen er geen problemen, zorgen, obstakels naar boven. Maar allerlei kwaliteiten zoals vreugde, plezier, koestering, speelsheid. Bij iedere kwaliteit voelde ik een warme energie via mijn voeten mijn lichaam binnen stromen. Een fijne gewaarwording en ik voelde me dicht bij mezelf.

Uit mezelf

Labyrinth in SloterparkTotdat opeens mijn telefoon afging.  Helemaal vergeten dat ding uit te zetten, snel drukte ik hem uit. Vervolgens was ik ook even helemaal uit mezelf en mijn rust. Nu is het de kunst weer terug te komen bij mezelf. Eerst liet ik het gevoel toe dat ik er even helemaal uit was. Daarna ging ik een oefening doen waarbij ik een denkbeeldige  lijn volg vanuit de verte, zonder te verspringen naar me toe. Via mijn voeten omhoog naar mijn ogen, het visuele systeem volgend door naar de achterkant van mijn hoofd, mijn visuele centrum. En weer terug. Een oefening om de binnen en buitenwereld met elkaar te verbinden. En het hielp, ik was weer terug en vervolgde mijn pad naar de uitgang.

De zon

Toen ik  het labyrinth uit liep was alles in de verte even wazig. Maar tegelijkertijd dichtbij was de wereld superhelder. Godelieve had de gehele tijd op de achtergrond muziek gemaakt met een sambabal. Ze had haar ogen gesloten, vertelde ze. Op een gegeven moment dacht ze dat de zon scheen, want het voelde heel warm op haar gezicht. Ze deed haar ogen open en zag dat ik op dat moment in het middelpunt was en er heelveel licht was. Ik vond het een heel bijzondere ervaring en wil het graag nog een keer lopen, een labyrinth. Godelieve vertelde me dat het stamt uit de prehistorie en dat je hem ook heel klein kunt maken, door met je vinger de afbeelding van een labyrinth te volgen. Daarvoor hoef ik niet eens mijn woning te verlaten. Maar lopend lijkt me wel prettiger. Dit vraagt naar meer! Zoekend op internet zie ik dat er diverse labyrinten in Nederland bestaan. En Godelieve heeft beloofd dat ze nog een keer met haar labyrinth naar Amsterdam toe komt. Maar dan in de lente en zomer. Het was toch wel een beetje koud.

Heb jezelf wel eens een labyrinth gelopen? Of wil je het ook graag eens proberen. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Helaas was ik mijn fototoestel vergeten en heb ik geen foto kunnen maken van het mooie kleed. Voor meer informatie over Godelieve kun je hier klikken.

 

 

 

 

Duisternis

$
0
0

duisternisHet was donker in de ruimte, tijdens de workshop Stilte en Duisternis van Natasja Boons. Niet helemaal donker, want er schenen wel kaarsjes. We konden best nog veel zien. Maar het kaarslicht voelt heel prettig en zacht aan mijn ogen en het ontspant ook mijn zicht in tegenstelling tot het licht dat uit de meeste lampen te voorschijn komt en  vaak helemaal niet ontspannen aanvoelt. We gingen deze avond in Duisternis en grotendeels in Stilte doorbrengen.

In de natuur wordt het donker, wij branden overal licht

"In deze periode waarin de natuur zich naar binnen keert en zich voedt aan haar eigen oogst doen wij mensen het tegenovergestelde. We gaan een periode in van Sinterklaas, naar Kerstfeest naar Oud & Nieuw. Daarbij hebben we vaak allerlei deadlines te halen naar het nieuwe jaar. In de natuur wordt het donker. Wij branden overal licht, zoals verlichting in bomen, op de straat, in huis. In sommige plaatsen zijn er wedstrijden wie de meest uitbundige verlichting in en om het huis heeft. En het duister omgeven we met angst door feesten als Halloween," omschrijft Natasja in haar uitnodiging voor de workshop. Stilte en Duisternis, thema's die bij mij ook steeds weer terug komen. Ik wilde graag naar de workshop toe.

Geduld

stilte en duisternisDe avond was niet helemaal in stilte, we mochten wel wat praten en delen. Drie keer tien minuten gingen we helemaal in stilte zitten. Na de eerste stilte deden we een geleidde meditatie en staken we een kaarsje aan met onze intentie. Bij mij kwam de intentie 'Rust, Ruimte en alles doen op mijn eigen tempo' naar boven. Ik stak mijn kaarsje aan en trok daarbij een kaartje met de woorden Patience (geduld) erop. Daarna mocht ik nog delen wat me zo bezig hield. Vaak heb ik dan heelveel te delen, maar nu, na al die stilte was dat weggevallen. Ik had geen behoefte veel te delen, het was goed zoals het was.

We hebben amper nog duisternis

Na de tweede stilte gingen we in stilte Chineng ChiKong oefeningen doen. Fijne, zachte, ontspannen oefeningen die het lichaam doet stromen. Bij de derde stilte kregen we de boodschap mee om in het licht de duisternis en in het duisternis het licht te zien. Dat vond ik een mooie gedachte. Ik merk zelf dat er zoveel angst om duisternis heen zit, waardoor we amper nog duisternis hebben. Als ik buiten in het donker ben schijnen er altijd volop lantaarnpalen in mijn gezicht. Sinds kort heb ik ontdekt dat ik het prettig vind om in het donker mijn rasterbril op te hebben. Deze bril werkt alleen op licht, maar doordat er zoveel licht schijnt, helpt de bril me juist om meer vanuit de duisternis te kijken.

Rust in mijn ogen

angst voor de duisternisIn het donker zien is een ander soort zien, dan in het licht. Je gebruikt er ook andere cellen voor, namelijk de staafjes in het netvlies. Door in het donker te kijken, activeer je de staafjes. Iedereen kent wel het verschijnsel dat je eerst het idee hebt dat je niets ziet in het donker en je na een tijdje steeds meer gaat zien. Dan zijn de staafjes aan het werk. Ik merkte met de rasterbril op dat mijn staafjes veel meer de kans kregen om te gaan zien en dit gaf rust in mijn ogen en zicht.

Vals licht, valse duisternis

De duisternis wordt omgeven met gevoelens van angst, onprettig, niet fijn. Tijdens de workshop kwamen de woorden naar boven: "Kind, wat zit je hier toch in het donker", gezegd tegen mij door iemand vroeger, terwijl ik in rust met iets bezig was en helemaal niet door had dat het donker was geworden. Meteen werd er een lamp aangezet. In het donker zijn, dat is niet fijn is de achterliggende boodschap. Terwijl duisternis net zo belangrijk is voor de gezondheid van onze ogen en lichaam als daglicht. Net als dat je vals licht hebt, bestaat er ook valse duisternis. De duisternis waar we bang voor worden gemaakt. Waar spoken, boeven en enge mannen zijn. Echte duisternis is niet angstig, maar rustig en voedend. Zonder duisternis kan er geen licht zijn en zonder licht geen duisternis. Maar een groot deel van onze tijd besteden we in vals licht, binnen met tl, spaar, ledlampen aan en in valse duisternis, buiten of binnen met tl, spaar, ledlampen aan.

Gedachten

licht en donkerWe sloten de avond af met een intuïtieve tekening maken, met kaarslicht, waardoor we de kleurtjes niet goed konden zien. Een leuke verrassing voor de volgende dag. Ik tekende mijn gedachten, die er in de stilte steeds waren en mijn mee voeren van het een naar het ander. Ze kwamen en gingen, maar wel vanuit rust. Prettig en aangenaam, met af een toe een verstoring tussendoor over bezigheden die ik allemaal nog wilde gaan doen.

Eenmaal weer buiten merkte ik de ontspanning in mijn ogen en de ruimte in mijn zicht. In de duisternis vol met valse lichten zag ik veel meer ruimte en diepte dan ik op de heenweg had gezien. Met mijn rasterbril op fietste ik weer terug. De duisternis tegemoet.

Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie plaatst over jouw eigen ervaringen met zien in de duisternis. Wil je meer informatie over Natasja Boons en de workshops die zijn geeft, dan kun je kijken op haar website: www.babochka.nl. Haar eerstvolgende workshop vindt plaats op 19 december in Amsterdam

Waarom zou je door gaatjes kijken?

$
0
0

rasterbril, rasterbrillenDoor gaatjes kijken, waarom zou je dat doen? Dat is was je namelijk doet door een rasterbril. In een rasterbril zit een stuk zwart plastic met gaatjes erin. Het wonderlijke van de bril is dat je er beter door gaat zien. Of je nu moeite met dichtbij of ver weg kijken hebt, je zicht verbetert met de rasterbril. Uitzonderingen daargelaten. Want soms merken mensen geen verschil. De meesten zijn verwonderd als ze door de bril heen kijken en voelen direct ontspanning. Het meeste indruk op mij maakte een vrouw met -18, ze zette de rasterbril op en haar gezicht veranderde, er gleed spanning van haar gezicht en er kwam verwondering voor in de plaats. Het was niet zo dat ze perfect kon zien, zover corrigeert de rasterbril niet. Maar wel vele malen beter dan zonder de bril.

Hoe werkt een rasterbril?

Wat er gebeurt bij een rasterbril is dat de gaatjes het zijlicht buitensluiten, waardoor het licht alleen recht naar binnen op het netvlies valt. Hierdoor valt het brandpunt wel goed op het netvlies, en ga je beter zien. Het helpt je om beter te zien, zonder spanning. Het tegenovergestelde, veel mensen ervaren ontspanning als ze de rasterbril opzetten. Dit in tegenstelling tot wat een bril doet, die geeft namelijk altijd spanning bij het zien.

Hoe kan het dat een bril spanning geeft?

rasterbrilOgen kunnen in een seconde tijd wel zes keer wisselen van refractie afwijking, het niet goed dichtbij of in de verte kunnen zien. Dit constateerde dr. Bates bij de vele patiënten die hij onderzocht met zijn retinoscoop. Er bestaan tegenwoordig meetapparaten die deze wisseling in afwijking kunnen meten. Ik hoorde van iemand die had een brilrecept daar stonden meerdere getallen op. De laagste meting was -2, de hoogste meting -4, daarvan werd het gemiddelde genomen, namelijk -3. Een meting is dus altijd een momentopname, afhankelijk ook van je conditie van dat moment. Ogen kunnen wisselen van afwijking, maar zodra ze door glazen met een correctie kijken doen ze dat niet meer. Je zet ze als het ware vast op -3.

Hoe kan het dat een rasterbril ontspanning geeft?

Een rasterbril zet de ogen niet vast. Er zit geen glas in de bril, het zijn de ogen zelf die het zien doen. Geholpen door de gaatjes die een deel van het licht wegfilteren. Het werkt hetzelfde als je een gaatje maakt met je duim en wijsvinger en daar doorheen kijkt, dan zie je alles ook scherper. De ogen gaan ook ontspannen omdat ze vanzelf meer gaan bewegen. Om niet de gaatjes te zien, gaan ze dit vanzelf doen. Beweging geeft ontspanning aan de oogspieren. Daarnaast zorgen de zwarte vlakjes tussen de gaatjes dat de staafjes in je netvlies geactiveerd worden. Staafjes reageren op duisternis. De zwarte vlakjes geven deze duisternis, terwijl er nog genoeg licht binnenkomt voor de kegeltjes, die weer reageren op licht.

Nieuwe rasterbril

rasterbril: door gaatjes kijkenMij werd gevraagd een rasterbril uit te proberen van een nieuw merk, Clear Vision Hawaii. "Wat een mooie rasterbril", zei mijn zoontje toen ik hem op had. En het is inderdaad een mooie bril. Het is net of je een stoere zonnebril ophebt. De bril ziet er ook mooi en stevig uit. Zelf verkoop ik brillen van het merk Biotec tijdens mijn workshops. Hele fijne brillen. Echt een groot verschil met de vele goedkope brillen die ook op de markt zijn. De bril van Clear Vision Hawaii kijkt hetzelfde als de Biotec, allebei zijn ze kwalitatief goed. De Clear Vision is om te zien een mooiere bril en is ook steviger dan de biotec. Ik stop hem met gemak in mijn jaszak, zonder bang te zijn dat hij breekt. Bij mijn laatste workshop had ik een paar brillen van Clear Vision en ze vonden gretig aftrek.

Hoe ga je aan de slag met een rasterbril?

Een rasterbril is een goed hulpmiddel als je wilt gaan zien zonder bril. Belangrijk is wel dat je hem rustig aan opbouwt. De eerste twee weken gebruik je hem 20 tot 30 minuten per dag en doe je er makkelijke dingen mee. Heb je bijvoorbeeld moeite met lezen, ga dan niet meteen lezen met de rasterbril. Maar ga er eerst een wandeling (op bekend terrein) mee maken. Of doe er de afwas mee, de ramen zemen of de was ophangen. Na twee weken kun je het gaan uitbreiden na vier uur per week en kun je hem gaan gebruiken voor de dingen die je niet zo goed ziet. Je mag er niet mee autorijden.

Hoe kies je een rasterbril?

Het fijnst is natuurlijk om de bril direct zelf uit te proberen, alleen zijn ze niet in winkels te koop. Tijdens mijn workshop is de mogelijkheid om hem uit te proberen. Als je hem online gaat bestellen kan ik je aanraden om voor de biotec of Clear Vision Hawaii bril te kopen. Ze zijn beiden duurder dan de budget brillen. Maar ze kijken echt prettiger en ze staan ook een stuk beter dan de goedkopere exemplaren. Om er mee aan de slag te gaan is het wel belangrijk dat de bril ook comfortabel zit en kijkt. In onderstaande filmpje laat ik een aantal goede rasterbrillen zien en hun voordelen.

Klik hier om de embedded video te bekijken.

Ik zou het leuk vinden als je hieronder jouw ervaringen met de rasterbril deelt.

Via de website Rasterbril.nl kun je een rasterbril bestellen. Met de kortingscode karinhogenboom krijg je via deze website 10% korting op een bril. Zie foto.

 

 

 

De verbinding tussen de ogen en de lever

$
0
0

ogen en leverDat er een verbinding tussen de ogen en de lever bestaat heb ik de afgelopen weken goed gemerkt. Sinds ik veranderd ben met mijn voeding ben ik een hoop aan het ontgiften. En soms gaat het afvoeren van al dit gif niet helemaal goed, met andere woorden, dan krijg ik last van verstopping. Dit was een aantal weken terug het geval. Ik kon dit altijd goed opvangen met Oxy Powder, een heel goed middel om je te helpen met het reinigen van de darmen. Het is een natuurlijk middel op basis van zuurstof en het helpt bij constipatie en reinigt de darmen. Maar de Oxypowder was op en ik wilde het zonder dit spul kunnen. Maar dat lukte dus niet.

Verstopte lever en minder zicht

Mijn buik voelde opgezwollen, ik kon niet goed naar de w.c., maar ik merkte het ook aan mijn ogen. Ik zag minder prettig en aan de binnenkant van mijn ooghoeken kan ik wat eiwitophoping hebben. Als mijn ogen goed en prettig voelen, is het er niet. Maar nu kwam het heel erg op en ook de bloedvaatjes zwollen op. Mijn ogen zagen er moe uit en zo voelden ze ook. Ik ging nalezen waar die verstopping toch door kwam en las dat het komt door een verstopte lever. Die dus ook impact heeft op mijn zicht en mijn ogen.

Leverreiniging

relatie ogen en leverDe oplossing daarvoor, een leverreiniging. Nu heb ik sinds januari zes leverreinigingen gedaan, de laatste was eind mei. Toen vond ik het genoeg. Ik dacht, ik reinig al veel met mijn voeding. Vitamine A bijvoorbeeld is het meest ontgiftende vitamine. En het is best wel intensief om te doen. Iemand zei dat zes reinigingen in zo'n korte tijd wel veel was. Dus ik liet het even rusten en dacht ik zie wel of ik er nog eentje ga doen.

Galstenen

Een leverreiniging helpt je om de lever weer vrij te maken van galstenen, die veelvuldig de boel verstoppen in een lever. In de galstenen worden de giftige stoffen opgeslagen die we eten, drinken, inademen. Dat zijn er nogal wat in onze maatschappij. Voor een leverreiniging drink je zes dagen 1 liter appelsap of malinezuur per dag. Het zuur van de appelsap weekt de galstenen los. De malinezuur is puur appelzuur en is beter om te nemen, want appelsap bevat heelveel suiker. Op de dag van de reiniging mag je geen vet eten, want de lever is een vetverteerder en die geef je die dag rust. De dagen ervoor kun je beter vloeibare verzadigde vetten eten ipv eiwitten. Dus rauwe melk, beestenbottenbouillon ipv vlees, vis, kaas.

Ontlasting van woede

Bij mij waren er bij de eerste zes reiniging veel kleine steentjes los gekomen, een hoop galgroene ontlasting en een paar grotere stenen. Ik combineerde de reiniging altijd met een hoge darmspoeling. De eerste drie reinigingen waren wel heftig, ik lag het grootste deel van de dag uitgeteld op de bank. Ook kwam er een hoop woede vrij bij de reiniging. Een echte ontlasting.

Bitterzout

Het speelde al een tijdje in mijn hoofd. Zal ik weer een leverreiniging doen? Ik had er geen zin in, maar toen ik begreep dat mijn verstopping te maken had met een verstopte lever voelde ik duidelijk, het is weer tijd. Op de dag van de reiniging mag je na 14.00 uur  niets meer eten. Om 18.00 uur en 20.00 uur neem je een glas bitterzout. Jak, zodra je dit drinkt snap je waarom het bitterzout heet. De avond van mijn leverreiniging had mijn zoontje een sinterklaasfeest van zijn voetbal. Terwijl de kinderen volgestopt werden met gif in de vorm van pepernoten, speculaas, limonade en witte fabrieksbroodjes met knakworstjes uit blik, nam ik mijn eerste glas bitterzout. Proost!

Grapefruit en olijfolie

Om 22.00 neem je een drankje met grapefruit en olijfolie en dit drankje veroorzaakt een samentrekking in de lever, waardoor de galstenen los komen. De volgende dag neem je weer twee keer bitterzout en breng je een groot deel van de ochtend door op de w.c. Een leverreiniging doen voor een werkdag is dus geen goed idee. Als je hier klikt vind je uitgebreide informatie over hoe een leverreining in zijn werk gaat.

Opluchting

galstenen weg in de wc potDeze laatste leverreining leverde een hoop grotere galstenen op, van twee centimeter. Ik kon me voorstellen dat die de lever flink hadden verstopt. Voor mij ook een duidelijke boodschap dat het goed was dat ik de reiniging weer had gedaan en dat het goed is om er mee door te gaan. Gelukkig ben ik na de reiniging niet meer de halve dag van slag. Ik vind het wel prettig om me wat terug te trekken, maar lig niet meer uitgeteld op de bank. Het eiwit in mijn ooghoeken was direct minder geworden, ik kon weer naar de w.c., mijn buik was niet meer opgezwollen en mijn ogen voelde weer prettig aan. Ik kon weer helder en duidelijk zien. Best wel een opluchting, zo'n reiniging.

 Colon Hydrotherapie

Toen ik begon met de reinigingen heb ik eerst een aantal keer een Colon Hydrotherapie (darmspoeling) gedaan om de darmen goed schoon te maken. Na iedere reiniging liet ik weer zo'n spoeling doen. Ik kan het zeker aanraden als je een leverreiniging gaat doen, dit te combineren met darmspoelingen. Om dat galstenen goed af te kunnen voeren, is het belangrijk dat de darmen ze goed af kunnen voeren naar de toiletpot. Anders kunnen ze in de darmen achter blijven, en komt het gif dat ik de stenen zit los en weer in je lichaam terecht. Dat is natuurlijk niet wat je wilt bereiken met de reiniging. Via onderstaande bon kun je 25% korting krijgen op een darmspoeling bij Liesbet Muijlwijk. Ik heb persoonlijke goede ervaringen bij haar.

Heb je weleens een leverreiniging gedaan? Denk je erover maar zie je er tegenop? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

 

 

 

Deze bon geeft je 25% korting op je eerste consult bij:

 

 

Gezondheidspraktijk Sjamoni

 

Colon Hydrotherapie (darmspoelingen)

 

Ondersteuning en Begeleiding bij Leverreinigingen

 

Patrimoniumstraat 23971 MS  Driebergen

 

0343-755 377

 

 

www.sjamoni.nl info@sjamoni.nl

 

 

Ik wens jou veel Gezondheid en Vitaliteit toe!

 

Met warme groet,

 

 

Karin Hogenboom

 

E-mail adres: info@volzicht.nl

 

 

 

 


Perfect zwart zien

$
0
0

Perfect zwart zienAls de ogen gesloten zijn, de oogzenuwen zijn geheel ontspannen en er komt absoluut geen licht door de ogen naar binnen, zien de ogen perfect zwart. Dit beschrijft dr. Bates in zijn boek 'Perfect sight without glasses'. Als je de ogen sluit en je handen over je ogen legt (palmeren) zou het zo moeten zijn dat je perfect zwart ziet. Want er komt geen licht meer bij de ogen. Maar meestal is dit niet zo. Zie je toch nog allerlei kleuren, of stipjes/streepjes wit, of zie je niet perfect zwart, maar grijs en/of bruintinten. Dit betekent dus dat de oogzenuwen niet in de perfecte staat van ontspanning zijn.

Het perfecte zwart was verdwenen

Perfect zwart zien, heb ik één keer meegemaakt. Ik was in de sauna, had net meegedaan met een opgieting en dook het buitenbad in, die niet verwarmd werd en heel koud was. Ik dook onder water en opeens zag ik perfect zwart. Het was een hele bijzondere ervaring. Het voelde heel warm, ontspannen, aangenaam. Maar vrijwel direct kwam er ook een angstig gevoel om de hoek kijken. Een "Ojee, dit is wel heel donker. Dadelijk zie ik niets meer". En poef, het perfecte zwart was verdwenen en ook dat perfecte, warme, aangename gevoel die met deze duisternis meekwam. Jammer!

Een duisternis zonder angst

Nu is het niet zo dat de duisternis helemaal is verdwenen. Als ik nu mijn ogen sluit en zeker als ik palmeer, zie ik al veel zwarter dan ik een aantal jaren terug zag. Ik merk dat het in gradaties toeneemt. En het is een duisternis waar geen angst bij komt kijken. Maar die perfecte duisternis zoals hij er toen was, in de sauna, ik maak hem graag nog een keer mee. En nog een keer en nog een keer. Zonder de angst.

De duisternis mag er niet zijn

Fijne feestdagen, zwart, duisternisVoor de ogen is de duisternis net zo belangrijk als het licht. De ogen hebben daglicht nodig om te kunnen zien, maar ze hebben ook de duisternis nodig. Vaak komt het gevoel naar boven dat we niets zien, zodra het donker wordt. En dat de donkerte er niet mag zijn. Voor je het weet heeft iemand al weer het licht aangezet. Of staan de straten buiten volop in het licht van de straatlantaarns. Er is geen ontkomen aan, aan het licht. De duisternis  wordt ons niet gegund, gunnen we onszelf niet.

Kijken met staafjes

Daarom hebben we ook het gevoel dat we niets zien, zodra het donker is. Het is namelijk een hele andere manier van kijken, die we niet meer gewend zijn toe te passen. Omdat er nauwelijks nog duisternis is in ons leven. Het zijn de staafjes die geactiveerd worden door de duisternis. Op je netvlies heb je twee lichtgevoelige cellen: 8 miljoen kegeltjes waarmee je   je alleen in het licht kunt zien en 120 miljoen staafjes, deze worden dus actief in de duisternis. Met de staafjes zien is een andere manier van kijken. Scherp zien kunnen de staafjes niet, dat doen namelijk de kegeltjes. Maar de staafjes zorgen dat je beweging ziet en geven je een wijde blik.

Open focus

Doordat er te weinig duisternis is in ons leven, activeren we niet genoeg de staafjes. We zijn vooral gewend om scherp te zien en als dat niet meer lukt, laten we ons een bril aanmeten zodat we alsnog scherp zien door het glas. Scherp zien is een hele actieve manier van kijken en daar heb je licht voor nodig. Met je blikveld kijken, wijds zien, is een ontspannen manier van zien waarbij je het beeld toelaat. Het perfecte zwart kunnen toelaten. Met je blikveld zien wordt ook wel de open focus genoemd. In het licht kijk je ook met je blikveld, maar ook het scherp zien heeft een belangrijke rol. In de duisternis doen de kegeltjes niets en kijk je alleen met je staafjes.

Wij willen niet in het donker zijn

perfecte duisternisDus ben je plotseling in de duisternis, kan er een gevoel ontstaan dat je niets ziet. Geef je de staafjes de kans actief te worden, dan ga je op een andere manier kijken en zul je steeds meer gaan zien. Maar doe je direct het licht aan, dan gaan de kegeltjes weer aan het werk. En die werken al zo hard. Zo is deze periode van het jaar in de natuur een tijd van rust en ontspanning. Verschillende dieren doen hun winterslaap, de blaadjes zijn van de bomen gevallen en het is vroeg donker. In plaats van mee te gaan in dit natuurlijke ritme steken wij overal heelveel lichten aan, om vooral niet in het donker te zijn. In ons dagelijks leven zien we te weinig duisternis, waardoor de ogen en het hele visuele systeem niet tot rust en ontspanning kunnen komen.

Gun je ogen de duisternis

Gun je ogen de duisternis, het geeft ontspanning aan de kegeltjes en helpt je te leren zien met een open blik. Aan de verlichting buiten kun je niet zoveel doen, hoewel ik ontdekt hebt dat het dragen van een rasterbril me hierin wel helpt als ik buiten loop of fiets. Het dimt het licht en ik merk dat mijn staafjes actiever worden. Thuis kun je als het donker wordt de gordijnen dicht doen en een kaarsje aan, i.p.v. een lamp. Dat is veel rustiger voor de ogen. En slapen in een goed verduisterde kamer zorgt er voor dat de ogen beter kunnen uitrusten en je slaap zal dieper zijn. Voor de komende feestdagen en in 2014 wens ik je veel rust, ontspanning en duisternis toe.

Wat roept duisternis bij jou op, ik zal het leuk vinden als je hieronder een reactie achter laat.

Zwart, duisternis

 

Weston Price dag

$
0
0
dr. Bates, Weston Price

dr. William Bates

Van dr. William Bates heb ik geleerd dat ik met spanning keek en hoe ik weer op een natuurlijke manier kon gaan zien. Van dr. Weston Price leerde ik dat de voeding die ik at en waarvan ik dacht dat het gezond was, geen voedzame voeding was en wat ik wel moest gaan eten voor mijn gezondheid en voor gezonde ogen. William Bates was een oogchirurg en leefde van 1860 tot 1931 in New York. Weston Price was een kaakchirurg en leefde van 1870 tot 1948 in Cleveland, Ohio. Beiden artsen die verder keken dan hun neus lang was en tegen de gangbare praktijken van hun beroepsgroep in gingen.

Een vreemd hulpmiddel

Dr. Bates vond het maar vreemd dat de brillen die hij zijn patiënten voorschreef als resultaat gaven dat de ogen een jaar later alleen maar slechter waren gaan zien. Een vreemd hulpmiddel. Dat moest toch beter kunnen. Hij ontdekte hoe hij zijn patiënten weer kon laten genezen van onder andere bijziendheid. Toen hij dit vertelde aan een collega op een feestje van de universiteit waar hij werkte leverde dit hem zijn ontslag en een kaakslag op. Bates ging gewoon verder met wat hij deed in zijn privé kliniek en gratis kliniek. Hij schreef een boek over zijn onderzoek 'Perfect sight without glasses'.

Zorgen over het gebit

Weston Price, Dr. Bates

Dr. Weston Price

Dr. Price maakte zich zorgen over de toename van gaatjes in het gebit van zijn cliënten. Naast het tandbederf  waar de mensen veel last van hadden, zag hij dat tandbederf samen ging met andere gezondheidsproblemen. Steeds vaker zag hij, wat hij ‘dental deformities’ noemde: te smalle kaken, te smal gehemelte, niet genoeg ruimte voor de tanden, waardoor er tanden over elkaar gaan staan, een overbeet of juist onderbeet en onderontwikkeling van de jukbeenderen in het gezicht. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk is dat de moderne mens verstandskiezen krijgt, maar met onvoldoende ruimte in de kaakstructuur voor deze kiezen.Ook de jonge mensen met deze problemen hadden stuk voor stuk andere gezondheidsproblemen. Price concludeerde dat de tanden een zichtbare indicator zijn van wat er verder in het lichaam gebeurt.

Prachtige sterke, rechte tanden

Op foto's gemaakt door avonturiers die op reis gingen naar beschavingen die nog maar weinig contact hadden met de 'beschaafde' wereld, zag Weston Price afbeeldingen van mooie inheemse mensen met prachtige sterke, rechte tanden. Hij las de artikelen van deze avonturiers en besloot om een aantal reizen te maken om deze volken te bezoeken en onderzoek te doen. Price besloot het ene gedeelte van het jaar te werken als tandarts en zo voldoende geld te verdienen om zijn expedities te bekostigen, die hij het andere gedeelte van het jaar ondernam, samen met zijn vrouw. Zijn onderzoeken duurden uiteindelijk 10 jaar en zijn beschreven in zijn boek 'Voeding en fysieke degeneratie'Klik hier voor meer informatie over het boek.

Op avontuur

Hij wilde weten wat het voedingspatroon van gezonde mensen omvatte. Hij ging de hele wereld over met zijn echtgenote om antwoorden op zijn vragen te vinden. De groepen inheemse volken, die nog geen contact hadden met de westerse beschaving, bestonden nog! En hij had een nieuwe uitvinding tot zijn beschikking: de fotocamera. Zodat hij de mensen als bewijs op de foto kon zetten.

Industrialisatie van voeding

Price ontdekte dat tandbederf en smallere gezichten en kaakbogen geen genetische oorzaak heeft, want de mensen die hij onderzocht beschikten over voortreffelijke genen. Deze genen zetten een blauwdruk voort die vele duizenden jaren oud was en die nooit eerder verstoord was, zo bleek uit studies van oude schedels. Dit maakt tandbederf op de massale schaal waarop het vandaag de dag voorkomt een relatief nieuw verschijnsel, dat rechtstreeks verband houdt met moderne industrialisatie en daarmee dus ook de industrialisatie van voedsel.

Fysieke degeneratie

Zodra deze levende afstammelingen van jager-verzamelaars, landbouwers, veehouders en nomaden het voedsel van blanke missionarissen en handelaars gingen eten, veranderde de genetische uitdrukkingsvorm van hun nageslacht. Price zag deze verzwakking binnen één generatie optreden, een verschijnsel dat hij ‘fysieke degeneratie’ noemde en ging gepaard met allerlei andere gezondheidsklachten zoals botvervormingen en tuberculose.

A D E K

Weston Price ontdekte dat deze inheemse volkeren tien keer zoveel vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) binnen kregen uit dierlijke vetten en vier maal zoveel wateroplosbare vitamines dan de gemiddelde Amerikaan van zijn tijd en hun voeding was zeer rijk aan mineralen. In zijn boek legt hij ook het verband uit tussen te weinig vitamine A en diverse oogklachten. Op en achter het netvlies bevindt zich het hoogste concentratie vitamine A in het menselijk en dierlijk lichaam.

Price en Bates

Weston Price en William Bates, twee uitzonderlijke artsen die ongeveer in dezelfde tijdperiode leefden. Bij mijn weten hebben ze elkaar nooit ontmoet, ze hadden elkaar veel kunnen leren. Weston Price had op een natuurlijke manier kunnen leren zien, zonder zijn bril. En William Bates had zijn patiënten met nuttige voedingsadviezen verder op weg kunnen helpen.

Ik kan aan je gezicht zien wat je eet

Zo heet de dag die georganiseerd is om de kennis die Weston Price heeft opgedaan bij de natuur volkeren. Een dag over gezond en lekker eten, gezond leven en gezond doen. Je leert over de kennis van natuurvolkeren en hoe je daarmee je gezondheid en die van je gezin kunt verbeteren. Je leert bijzondere producten kennen die je gezondheid een boost geven, wat optimale brandstoffen zijn voor je lichaam enzovoort. De dag is op zaterdag 1 februari in Driebergen. Klik hier voor meer informatie en om kaartjes te bestellen. Voor 1 januari ontvang je 5 euro korting op de entree.

Stap voor stap

$
0
0

stapvoorstapOnze kerstvakantie en de kerst zelf stond in het teken van breien. Mijn dochter en nichtje hadden bij oma breien geleerd, ze waren bezig met een sjaal. De eerste week van de kerstvakantie brachten we met elkaar door in een huis in de bossen. Zij zaten regelmatig met elkaar op de bank te breien. Mijn andere dochter en nichtje wilden ook wel leren breien, dus mijn moeder kocht ook voor hen breinaalden en wol. En zo zaten ze met zijn vieren op de bank te breien. Eerste kerstdag was er visite en die breiden gezellig mee. Mijn zoontje wilde het ook leren, er waren nog wat breinaalden over, dus ook hij kon aan de slag. Alle vijf op de bank een sjaal aan het breien. 

Stap voor stap naar een sjaal

Ik keek naar het breiwerk van mijn dochter en zag heel duidelijk het stap voor stap proces om je doel te behalen. Eerst ontstond het idee bij haar dat ze een sjaal wilde breien. Hoe die sjaal er precies uit zal zien, dat wist ze nog niet, wel dat het een sjaal moet worden. In de winkel koos ze wol uit en begon het idee van de sjaal al meer vorm te krijgen, want ze wist welke kleur de sjaal ging worden. Ze moest nog een aantal weken wachten voor ze naar oma toe ging. Daar begon het stap voor stap proces echt. Eerst met het opzetten van de steken. Het leren breien zelf. Dan steek voor steek een pen breien en zo vorderde de sjaal pen voor pen verder. Het idee kreeg nu werkelijk vorm. De wol veranderde steeds meer in een sjaal. Iedere pen is hij weer een rijtje langer.

Het proces ligt stil

proces ligt stilDit proces verloopt bij de één duidelijk sneller dan bij de andere. Mijn oudste dochter is inmiddels bijna klaar, een lange, brede sjaal. Heel netjes gebreid. Zij gaat er ook stug mee door. Die van mijn andere dochter gaat sinds we thuis zijn niet meer zo hard. Gisteren had ze weer twee pennen gebreid, maar ze is beduidend minder aan het breien dan in het huis in de bossen toen iedereen aan het breien was. Het breiwerk van mijn zoon ligt helemaal stil. Hij heeft nog wel de ambitie dat hij dit jaar een sjaal heeft, die je één keer om kunt slaan, i.p.v. twee keer. Dus hij heeft nog even de tijd.

Metafoor voor het zien

Ik vond het mooi om het stap voor stap proces te zien bij het breien van een sjaal. Steek voor steek, pen voor pen kom je tot een sjaal. Ieder op zijn eigen manier. De sjaal als  metafoor hoe het gaat met het leren zien zonder bril. Het doel kun je heel duidelijk in beeld hebben. Goed zien zonder bril of lenzen. Maar de weg er naar toe is een proces van stap voor stap. En die is voor iedereen weer anders. De één zal er sneller in gaan dan de ander. Ieder heeft weer zijn eigen uitgangspositie en zijn eigen stijl en kunde hierin.

Innerlijke motivatie

proces stap voor stapMijn oudste dochter wilde echt vanuit haarzelf leren breien. Ze ging zelf op pad om wol te kopen en samen met haar nichtje gingen ze in de trein naar opa en oma toe. Ze is twaalf jaar oud en heeft de rust en de motoriek om goed te breien. Mijn zoontje is zeven en ziet zijn zussen en nichtjes breien en wil dat dus ook. Het lukt hem goed, maar af en toe maakt hij steken, geen idee wat hij dan precies gedaan heeft. Zijn breiwerk bestaat niet uit van die mooie regelmatige golfjes, af en toe zit er een gat in of een averechtse steek tussendoor. Hij wil wel graag een sjaal, maar vindt het breien toch wel minder leuk als zijn grote zus.

Er spelen zoveel dingen mee

Zo is het met het zien natuurlijk ook. Er spelen zoveel dingen mee. Hoe lang draag je al een bril? Hoe slecht zie je? Hoe groot is je innerlijke motivatie om er iets aan te veranderen? Wat kom je onderweg allemaal tegen aan obstakels? Kun je dit proces goed alleen of heb je behoefte aan gezelschap?  Ik wist bijvoorbeeld al toen ik 23 was over het zien zonder bril, ik had er toen een boek over doorgenomen (de eerste vijf bladzijdes gelezen), geloofde er meteen in, maar deed er niets mee. Het duurde nog 16 jaar voordat ik het boek weer bij mij naar boven kwam en ik ook daadwerkelijk actie ging ondernemen, een oogleraar vond en mijn bril af ging zetten. Sommige stappen kunnen hééééél lang duren. Maar daarna gingen de stappen heel  snel. Bergopwaarts en bergafwaarts.

Stap voor stap op weg naar goed zichtVan alles kwam op mijn pad

Ik wilde mijn bril niet meer op en merkte direct, er is geen weg meer terug. Van alles kwam er op mijn pad wat mij hielp om goed te gaan zien. De komende weken zal ik hier uitgebreid aandacht aan besteden. De stappen die ik genomen heb om mijn zicht te verbeteren. En hoop ik jou weer verder te kunnen helpen in je eigen stap voor stap proces.

Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat hoe het stap voor stap proces voor jou verloopt.

Gluten zijn gevaarlijk voor de ogen

$
0
0

gluten gevaarlijk voor de ogenGluten zijn gevaarlijk voor de ogen, die conclusie trek ik na het lezen van het boek Het Glutengevaar. Volgens de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter, die het boek geschreven heeft, zijn gluten, koolhydraten en suiker gevaarlijk voor de hersenen. Aangezien ogen een onderdeel van de hersenen zijn en je voornamelijk ziet met de achterkant van je hersenen, het visuele centrum, kan ik wel concluderen dat gluten, koolhydraten en suiker ook gevaarlijk zijn voor de ogen. Gluten tasten de hersenen aan en hebben daardoor ook een negatieve invloed op het zicht.

Gluten kan elk orgaan aantasten

Coeliakie is de bekendste en extreemste vorm van glutengevoeligheid. Bij mensen die coeliakie hebben gaan de darmvlokken kapot als ze met gluten in aanraking komen, dit kan op den duur de darmwand beschadigen. Maar gluten kan elk orgaan in het lichaam aantasten, zelfs als de dunne darm gezond blijft. Vanuit neurologisch oogpunt zijn we volgens Perlmutter allemaal gevoelig voor gluten. Het is een sluimerend, verborgen proces dat zich voordoet in het voor ons oog onzichtbare zenuwstelsel en brein.

Schadelijke chemische stofjes

het gluten gevaarAls er gevoeligheid voor gluten optreedt, en gluten het lichaam binnenkomt, ontstaat er een proces waarbij tal van schadelijke chemische stofjes vrijkomen. Zij kunnen de hersenen aanvallen en het weefsel beschadigen. Uit onderzoek bij Coeliakiepatiënten blijkt dat zij met name een vermindering van glutathion in het bloed vertonen, een belangrijke antioxidant in de hersenen, als ook vitamine E, C en de bekende vitamine A: o zo belangrijk voor het zicht.

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten is het latijnse woord voor lijm. Het is een samengesteld eiwit dat een rol speelt als plakmateriaal om meel bij elkaar te houden. Gluten zorgen ervoor dat het de vrijkomende koolstofdioxide vasthoudt, zodat het deeg kan rijzen. Het plakkerige karakter maakt het voor het lichaam moeilijk om andere bouwstoffen op te nemen en af te breken. Gluten komen voor in tarwe, spelt, rogge, gerst, kamut en bulgur en is opgebouwd uit twee hoofdgroepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Gliadines is weer opgebouwd uit twaalf kleinere eenheden. Je kunt voor al deze groepen gevoelig zijn en iedere eenheid kan weer leiden tot een andere overgevoeligheid die voor een ontsteking kan zorgen.

Onze voeding is een gifmachine

Koolhydraten oorzaak van macula degeneratieHoe meer ik me verdiep in voeding hoe duidelijker me wordt wat een grote gifmachine onze voeding is. Ik denk dat voor iedereen wel duidelijk is dat suiker niet gezond is voor je. Maar heelveel voeding waarvan ik altijd geloofde dat het gezond voor me  was, blijkt helemaal niet gezond te zijn, sterker nog, het tast de gezondheid aan. Zo dacht ik jarenlang dat volkorenbrood heel gezond is, veel gezonder dan wit brood. Maar tarwe doet het bloedsuikergehalte heel snel stijgen, sneller dan gewone suiker. Een sneetje bruin tarwebrood geeft de grootste piek in het bloedsuikergehalte in vergelijking met een lepel witte suiker, een snickers en een banaan. Net zo snel als een witte boterham.

Veertig keer zoveel gluten

broodbuikDaarnaast zit tarwe dus vol met gluten. De graan die wij tegenwoordig eten bevat veertig keer zoveel gluten als het graan van een jaar of dertig geleden. Deze gluten hebben een verslavende werking. In de maag worden gluten afgebroken tot een mix van polipeptiden, deze kunnen zich binden met de morfinereceptor in de hersenen en een high gevoel veroorzaken. Het is dezelfde receptor die zich verbindt met opiumhoudende middelen. Volgens William Davis, de schrijver van Broodbuik, zijn onze hersenen verslaafd aan graan.

Gluten, suiker en koolhydraten tasten je brein aan

David Perlmutter beschrijft in zijn boek 'Het Glutengevaar' hoe gluten, koolhydraten en suiker je brein aantast en veroorzaker is van velen neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer, Parkinson, ADHD, depressie, staar, schizofrenie, epilepsie, autisme, migraine, slapeloosheid enzovoort. Heel indrukwekkend vond ik het verhaal van een patiënte die al zestig jaar leed aan hallucinaties, stemmen horen en meerdere malen opgenomen was geweest, na vier weken aan een glutenarm/cholesterol rijk dieet van haar klachten af was.

Ogen symptoom van problemen hersenen?

gluten, tarwe, brood, pastaOnderzoekers weten al een tijd dat ontsteking de achterliggende oorzaak is van alle degeneratieve aandoeningen, inclusief alle hersenkwalen. Sinds kort komen ze erachter dat gluten, en ook een voedingspatroon met veel koolhydraten, behoren tot de belangrijkste veroorzakers van ontstekingsprocessen die tot in de hersenen reiken. Dat onze hersenen aangetast worden, weten we niet. Maag en darmproblemen zijn makkelijker vast te stellen door de symptomen zoals winderigheid, opgeblazen gevoel, pijn, verstopping, diarree, die doen zich vaak al in het beginstadium van een ziekte voor. Aangezien ogen een onderdeel is van de hersenen, zou het best eens zo kunnen zijn dat problemen met de ogen een symptoom in het beginstadium is van problemen in het hersengebied. Een link die tot nu toe nog niet gemaakt wordt, ook niet door dr. David Perlmutter.

Veel roomboter en gebakken eieren

Nu was ik inmiddels al bekend dat tarwe niet zo goed voor je is en had al diverse verhalen over gluten gehoord. Ik at al bijna geen brood meer, maar na het lezen van het boek ben ik er helemaal mee gestopt. Om brood helemaal weg te laten binnen het gezin, dat ervaar ik nog niet als gemakkelijk. Man en kinderen zijn dol op brood. En de glutenvrije crackers vinden ze ook heerlijk, maar ook daar mag je niet te veel van eten. Ik wil ook niet als een politie agent rondlopen en steeds maar zeggen: 'Nee, dat mag niet, niet goed voor je hersenen.' Wat ik wel doe, als ik een boterham of cracker klaar maak, smeer ik hem extra dik in met roomboter. Ze starten de ochtend met gebakken eieren. Roerei vinden ze lekker en neemt veel vet op. Dus ik doe ik een extra grote dikke klont boter door, met boerenkaas en spek. Naar school  krijgen ze op hun boterham of cracker een gebakken ei. Ik voer ze met zoveel mogelijk cholesterol. Als ik het mensen vertel zie ik ze verschrikt kijken, want dat is toch heel ongezond. Klik hier om te lezen waarom cholesterol belangrijk hersenvoedsel is.

Het boek Het Glutengevaar kan ik van harte aanbevelen, je kunt het bestellen door hier te klikken.

Heb jezelf ervaring met het stoppen van gluten. Welk effect had dit voor jou? Ik zou het leuk vinden als je hieronder je ervaringen wilt delen.

Cholesterol is goed voor de ogen

$
0
0

Cholesterol is goed voor de ogenCholesterol is goed voor de ogen. De hersenen bestaan voor 70% uit vet en cholesterol. Een kwart van ons cholesterol bevindt zich in de hersenen, terwijl de hersenen zelf maar 2% van ons lichaamsgewicht uitmaken. Cholesterol heeft een slechte naam gekregen, er is veel kwaad gesproken over een te hoog cholesterol. Cholesterol rijk eten zou je aderen doen dicht slippen en de oorzaak zijn van hart en vaatziekten. Volgens de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter, schrijver van Het Glutengevaar is uit diverse onderzoeken gebleken dat er geen verband is tussen een hoog cholesterol en hart en vaatziekten.  Sterker nog, een laag cholesterol gehalte is juist gevaarlijk voor de hersenen. Afgetakelde hersenen vertonen een ernstig tekort aan cholesterol en vet.

Cholesterol en een vlijmscherp brein

Cholesterol is wel goed voor de hersenen. Uit diverse  onderzoeken blijkt dat een hoog cholesterolgehalte je kansen op een geestelijke aftakeling verlaagt en die op een lang leven verhoogt. Een hoog gehalte aan goede vetten in je voeding blijken een kernpunt voor een goed functionerend en vlijmscherp brein. Goede vetten zijn niet de (geharde) plantaardige olien die veelvuldig worden gebruikt in bewerkte produkten. Goede vetten zijn roomboter, reuzel, kokosolie, palmolie, olijfolie (mits je het niet verhit), vette vis.

Hersen-en zenuwstelsel

Eieren vol met cholesterolDierlijke vetten en eieren staan in slecht aanzien omdat ze je cholesterol zouden verhogen. Cholesterol is een witte, wasachtige stof, het is geen vet, maar een vorm van alcohol, lipide alcohol genoemd. Bij hogere diersoorten wordt het aangetroffen in alle cellen en het is met name veelvuldig aanwezig in hersen- en zenuwweefsel. Cholesterol is onder andere van belang voor de structuur van de cel, het is een voorloper van hormonen, het wordt gebruikt om galzuren en galzouten aan te maken en om zonlicht om te kunnen zetten in vitamines D. Je hersenen bestaan uit vet en cholesterol en hebben het nodig uit voeding om gezond te blijven. De angst voor vet is ongegrond en zelfs gevaarlijk.

Eieren met kaas en spek

Als ik mensen vertel dat ze beter geen gluten kunnen eten en zo min mogelijk koolhydraten, hoor ik vaak de vraag: Maar wat moet je dan eten? "Nou", zeg ik dan "Soep van beestenbottenbouillon en gebakken eieren met kaas en spek". Ik vertel dan dat wij iedere ochtend eieren eten en ik het de kinderen ook mee naar school geef. Ze eten rustig vier tot vijf eieren op een dag. Ik word dan vreemd aangekeken, met een grote frons in de blik. Zoveel eieren, dat is echt niet gezond hoor. Maar als ik had gezegd dat ze vier tot vijf boterhammen eten, had niemand vreemd opgekeken. Terwijl dat juist ongezond is, niet die eieren met kaas en spek.

Konijnen en cholesterol

Konijnen en cholesterolCholesterol kwam onder andere in slecht daglicht te staan door een studie uit 1950, onder leiding van dr. John Gofman. De theorie van het onderzoek was dat de cholesterol in het bloed ten grondslag ligt aan hartaandoeningen. Het experiment werd uitgevoerd op konijnen. Zij kregen cholesterolrijk voedsel en inderdaad kregen de konijnen blokkades in de aderen door dit voedsel. Maar konijnen zijn herbivoren, hun darmstelsel is gemaakt om plantaardige vezels te verteren. Dierlijk voedsel is vreemd voor een konijn en de blokkades wijzen eerder op een allergische reactie op dit voor hen onnatuurlijke voedsel. Ons lichaam floreert wanneer het 'goede vetten' krijgt en cholesterol is er daar een van. Op een overdaad aan koolhydraten doen we het niet zo goed, ook als ze glutenvrij, volkoren en zemelrijk zijn. Het menselijke lichaam heeft vrijwel geen behoefte aan koolhydraten. We kunnen op een minimale hoeveelheid overleven, die de lever zelf aan kan maken. Maar zonder vetten overleven we juist heel kort.

Leptine

Als vetcellen in je lichaam niet verzadigd zijn, doordat ze geen verzadigd vet binnen krijgen, geven zij het hormoon leptine af. Dit hormoon is je vetsensor. Het eten van verzadigde vetten verzadigt het lichaam, koolhydraten doen dat niet. Als je veel koolhydraten eet, is je lichaam niet verzadigd en geven de vetcellen een alarmsignaal af in de vorm van leptine. Om de vetcellen te kalmeren, is het belangrijk dat ze gevoed worden met verzadigde vetten. Een manier om dat te doen is verspreid over de dag rauwe melk en beestenbottenbouillon te drinken.

Vitamine A, D, E, K

roomboter, eieren en cholesterolVitamine A, D, E en K hebben vet nodig om door het lichaam opgenomen te kunnen worden. Gebrek aan deze belangrijke vitaminen door onvoldoende opname heeft hersenafwijkingen en andere aandoeningen tot gevolg. Zonder voldoende vitamine K is je bloed bijvoorbeeld niet in staat om te klonteren wanneer je wondjes hebt. Vitamine K helpt om de hersenen en het gezichtsvermogen gezond te houden. Vitamine A komen in zeer grote hoeveelheden voor op en achter het netvlies. Allerlei oogklachten zoals droge ogen, netvliesloslating en nachtblindheid hebben als oorzaak te weinig vitamine A.

Schuld door roomboter

Ik at altijd veel brood, was er dol op. Brood waarvan ik dacht dat het gezond was, stevig volkoren brood. Gelukkig was ik ook altijd dol op een dikke laag roomboter erop. Maar dat deed ik dan wel met een schuldgevoel, want, o, o, dat is niet goed voor me, daar word ik dik van. In maart ben ik begonnen mijn voedingspatroon om te zetten. Ik bak dus eieren in de ochtend, eet met regelmaat stoofpotjes, lever en niertjes maakte beestenbottenbouillon, klik hier voor het recept. Ik kies mijn vlees bewust van een slager op de markt, die heeft vlees van zijn eigen koeien. Want het is wel belangrijk dat je vlees eet van dieren die buiten komen, een goed leven hebben en natuurlijke voeding eten (grasgrazers).

De kilo's vlogen eraf

Een bij effect waar ik niet eens mee bezig was, de kilo's vlogen er bij mij van af. Na al die jaren was ik eindelijk het zwangerschapsvet kwijt. Het is niet het cholesterol rijke, vette eten waar je dik van wordt, maar van de koolhydraten word je dik, heb ik inmiddels geleerd en ondervonden. Ik merk dat ik me fitter voel, nauwelijks nog hoeft te gapen en geen last meer heb van winderigheid, wat ook heel prettig is:-) Mijn behoefte naar zoetigheid en chips zijn verdwenen en ook bij de kinderen merk ik dat dit veel minder is geworden. Ze vragen nog wel om een snoepje, maar vaak genoeg vergeten ze het ook. Ik voel meer rust in mijn lijf en leven.

Rust en ontspanning

Cholesterol is goed voor de ogen“Vetrijke en koolhydraatarme voeding geven rust en ontspanning, alsmede een betere opname van belangrijke voedingsstoffen. Andersom geeft een vetarm en koolhydraatrijk voedingspatroon stress en onrust en een slechtere opname van voedingsstoffen,” aldus Mike Donkers, vertaler van het boek Fysieke degeneratie van Weston Price. Als je lichaam de juiste voedingsmiddelen binnen krijgt, komt het in balans en zullen de invloeden van buitenaf weinig tot geen stress veroorzaken.

Misselijk van vet

Vaak kunnen mensen niet meer tegen het vette eten. Ze worden er misselijk van en ervaren het als te zwaar. Ik werd ook altijd misselijk als ik vet had gegeten. Dit heeft te maken met de lever die vervet is en daardoor niet goed het vet kan verteren. Leverreinigingen helpen hierbij en vloeibare vetten zijn makkelijker te verteren dan vlees of kaas. Rauwe melk drinken gedurende de dag, of er yoghurt van maken. En veel beestenbottenbouillon. De eerste keer dat ik dit dronk voelde ik echt een boost naar mijn ogen toe. Alsof alle mineralen daaruit als eerste naar mijn ogen toegingen.

Viewing all 653 articles
Browse latest View live